Gå till innehållet
Laddar…

Spädbarns liv hotas utan livsviktig vård i Nepal

Varje timme föds 12 barn utan tillgång till grundläggande vård i de hårdast drabbade områdena i Nepal. Den kommande månaden hotas 18 000 bebisars och mammors liv om inte vården återupprättas, enligt UNICEF.

Minst 70 procent av förlossningsklinikerna i de 14 hårdast drabbade områdena har skadats eller förstörts. På vissa platser är siffran 90 procent. Många kvinnor har helt lämnats utan den vård de behöver för att deras barn ska kunna födas på ett säkert sätt.

– Antalet mammor som föder sina barn utanför sjukhus eller förlossningskliniker befaras ha ökat med mer än en tredjedel i de områden som drabbats hårdast av jordbävningarna, säger Tomoo Hozumi, chef för UNICEF i Nepal.

Begränsad vård har försämrats ytterligare

Trots att Nepal gjort framsteg de senast decennierna när det gäller tillgång till god mödravård och vård av nyfödda, var tillgången begränsad även före jordbävningarna. Varje dag dog 38 nyfödda till stor del av orsaker som kunnat förebyggas, och en kvinna dog var åttonde timme av förlossningskomplikationer.

– Liksom de nyfödda är gravida kvinnor nu i akut behov av stöd då riskerna för tidiga förlossningar, missfall och komplikationer ökar i den stress och oro som uppstår efter jordbävningarna, säger Tomoo Hozumi. Vi uppskattar att omkring 90 kvinnor varje dag behöver ett kejsarsnitt i de drabbade områdena, och just nu kan systemet inte hantera det.

En nyfödd bebis sover i sin mormors armar. Foto: © UNICEF/Zammit

En nyfödd bebis sover i sin mormors armar. Foto: © UNICEF/Zammit

Vad gör UNICEF?

UNICEF arbetar dygnet runt för att se till att mammorna och barnen får den hjälp de behöver. Bland annat gör vi följande:

  • Sätter upp dussintals akutvårdstält och mödravårdstält i de drabbade områdena.
  • Arbetar för att etablera 22 skyddshem i de svårast drabbade distrikten, för att ta hand om mammor och nyfödda när de lämnar sjukhusen och inte har något hem att återvända till. Här kan även gravida med särskilda behov få hjälp.
  • Skickar ut mobila kliniker för att ge grundläggande akutvård för utsatta mammor och barn.
  • Levererar förlossningsutrustning till Sindhupalchowk och Gorkha, hundratals impregnerade myggnät till Nuwakot och hundratals filtar till Lalitpur, Ramechhap, Dhading, Sindhupalchowk och Makwanpur, liksom till mödravårdssjukhuset i Katmandu.
  • Levererar akutvårdsutrustning och mediciner för att behandla cirka 300 000 människor i tio distrikt.
  • Informerar om amning och tillhandahåller tillskott av järn och folsyra till gravida och nyblivna mammor i drabbade områdena.
  • Delar ut hundratals paket med bebiskläder i Sindhupalchok och Gorkha.

Var med och kämpa för barnen i Nepal. Ge en katastrofgåva idag så är du med och räddar barns liv. Tack!