Gå till innehållet
Laddar…

Tiotusentals barn flyr från våldet i Burundi

Mer än 100 000 människor har flytt våldsamma strider i Burundi. Majoriteten är kvinnor och barn. Antalet flyktingar till Tanzania, Rwanda och Demokratiska republiken Kongo väntas öka allt mer. UNICEF är på plats och ser bland annat till att barnen får vård, näring och rent vatten.

Många av barnen som flytt från våldet i Burundi har kommit ifrån sina föräldrar. UNICEF registrerar barnen och ser till att de tas omhand medan man söker efter anhöriga. Foto: ©

UNICEF ser till att barnen på flykt får vård, näring och rent vatten med mera. Foto: © UNICEF

– Många av barnen som flyr är sjuka eller ensamma och har kommit ifrån sina familjer, sager Leila Gharagozloo-Pakkala, UNICEFs regionchef för östra och södra Afrika. De är i akut behov av skydd, mat och vård.

  • Mer än 70 000 flyktingar har sökt sig till Tanzania. De flesta samlas vid Kagunga och skickas sedan med båt och lastbilar till lägret Nyarugusu.
  • I Rwanda bor majoriteten av de 26 000 flyktingarna i lägret Mahama.
  • Mer än 9 000 flyktingar har anlänt till Demokratiska republiken Kongo. De flesta bor nu hos värdfamiljer, och ett litet antal i transitläger.

Flyktingarna vid transitlägren i Tanzania och Demokratiska republiken Kongo är särskilt sårbara för sjukdomar som kolera på grund av mycket dåliga levnadsförhållanden och dålig sanitet. UNICEF arbetar för att förbättra saniteten och vi delar också ut vattenreningsprodukter och hinkar till familjer.

– Fotboll är enda sättet för oss att glömma våldet. Jag önskar att striderna bara tog slut, säger Emery, 15 år, från Burundi. Foto: © UNICEF

– Fotboll är enda sättet för oss att glömma våldet. Jag önskar att striderna bara tog slut, säger Emery, 15 år, från Burundi. Foto: © UNICEF

De flesta barn som anländer behöver särskild hjälp för att skyddas. Tillsammans med partners registrerar UNICEF de ensamma barnen och ser till att de tas omhand. Vi är på plats i Burundi och i grannländerna som tar emot flyktingarna och ser till att barn får grundläggande vård, näring, vatten och sanitet. Vi ser också till att barnen skyddas och får en chans att gå i skolan.

Men behoven kommer att växa allt mer ju fler flyktingar som anländer. Läget är akut och mer resurser behövs för att trappa upp de livräddande insatserna.

UNICEF kämpar dygnet runt för att se till att barn som drabbas av katastrofer får allt de behöver. Men vi behöver din hjälp. Ge en katastrofgåva idag så är du med och räddar barns liv. Tack!