©-UNICEFNYHQ2015-0505McKeever-575x384.jpg

Barn måltavlor för brutalt

våld i Sydsudan

Dussintals barn har dödats, våldtagits, kidnappats och rekryterats i ett antal attacker i Sydsudan de senaste veckorna. UNICEF vädjar om ett omedelbart eldupphör och att den humanitära hjälpen måste få komma fram.

Skribent |

Publicerad |

2015 05 20

Uppdaterad |

2015 05 20

Barn måltavlor för brutalt våld i Sydsudan

Foto: © UNICEF/McKeever

Många ögonvittnen som flytt från brinnande byar berättar om hur barn utsatts för brutalt våld i staten Unity. Barn som ingår i väpnade styrkor har även själva tvingats delta i dödandet och förstörelsen. Enligt vittnena tros attackerna ha genomförts av väpnade grupper knutna till gerillagruppen Sudanesiska folkets befrielsearmé, SPLA.

– Att barn görs till måltavlor är fullständigt oacceptabelt, säger Jonathan Veitch, chef för UNICEF i Sydsudan. Striderna måste upphöra omedelbart och den humanitära hjälpen måste få komma fram för att barnen ska få det skydd de har rätt till. Det är också viktigt att en ordentlig utredning görs direkt för att identifiera de som begått dessa brott mot barnen, och se till att de hålls ansvariga för sina handlingar.

Majoriteten av de som överlevt attackerna är kvinnor och små barn. Tillsammans med partners ser UNICEF till att de får psykosocialt stöd. Vi registrerar också ensamma barn för att kunna återförena dem med sina familjer.

Cirka 13 000 barn har rekryterats och används av styrkor på alla sidor i konflikten, enligt den senaste statistiken från FN. UNICEF kräver nu att Sydsudans regering och alla styrkor i landet gör allt för att skydda barnen och förhindra brott mot barn – så som sexuellt våld – och att de genast friger alla barn som rekryterats till väpnade styrkor.

Barn i katastrofer behöver din hjälp. Ge en gåva idag så är du med och räddar barns liv. Tack!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.