Gå till innehållet
Laddar…

Skolstart i Nepal – men inte för alla barn

Igår var det skolstart igen för 14 000 barn som fått sina skolor förstörda i jordbävningarna. Men fortfarande saknar 985 000 barn en skola att gå till. UNICEF arbetar för att alla barn så snart som möjligt ska ha tillgång till utbildning.

Skolstarten ägde rum vid tillfälliga skolor som byggts upp efter jordbävningarna, ett första steg på vägen mot att alla barn åter ska kunna gå i skolan. Vid den första skoldagen fick barnen bland annat skolmaterial från UNICEF och så kallade recreation kits – stora plåtlådor fyllda med leksaker, kritor, sportutrustning med mera. Genom lek, målning och spel får barnen möjlighet att uttrycka sina känslor och hjälp att hantera och komma över svåra upplevelser.

– Om barn får vänta länge på att kunna börja skolan igen efter en katastrof ökar risken att de aldrig börjar skolan igen, säger Tomoo Hozumi, chef för UNICEF i Nepal.

UNICEF samarbetar med utbildningsministeriet och partners i Nepal för att alla barn så snart som möjligt ska ha tillgång till utbildning, stöd och en trygg skolmiljö:

  • 137 tillfälliga skolor har satts upp för 14 000 barn i de 16 områden som drabbats värst av jordbävningarna.
  • Mer än hundra team med ingenjörer arbetar i de drabbade områdena för att undersöka hur svårt skadade skolorna är och för att hitta de som är tillräckligt säkra för att vara i. Mer än 1 230 skolor har undersökts hittills.
  • 1 142 lärare har fått utbildning i hur de ska kunna ge barnen psykosocialt stöd och livräddande information om hälsa, hygien och katastrofförberedelser.
  • I en massmediekampanj informerar vi om vikten av utbildning i katastrofer, om säkerhet och om föräldrarnas och samhällenas roll.

Vid en katastrof är det viktigt att så snart som möjligt få igång skolundervisningen. Dels för att barnen inte ska stanna i sin utveckling, men främst för att det är en bra plats för de barn som råkat illa ut och som behöver återhämta sig från svåra upplevelser.

Sammanlagt förstördes 32 000 klassrum i jordbävningarna och 15 352 skadades. 985 000 barn har ännu inte kunnat börja skolan igen.

Var med och kämpa för barnen i Nepal och i andra katastrofer. Ge en katastrofgåva idag. Du kan också köpa blyertspennor eller ett skolpaket för fyra barn i vår gåvoshop. Allt du handlar i gåvoshopen skickas till de barn som behöver det mest.