Gå till innehållet

Syskon på flykt från våldet i Burundi

Tiotusentals barn flyr från våldet i Burundi. Många barn kommer utan någon vuxen. UNICEF är på plats och ser bland annat till att barnen får vård, näring och rent vatten. Mariama, 16 år, tar ensam hand om sina två småsyskon. Tillsammans flydde de till ett flyktingläger i Tanzania.

 

– Vi är föräldralösa och det fanns ingen som kunde skydda oss. Det var omöjligt för oss att stanna. Människor slogs och blev dödade, så vi bestämde oss för att fly. Det enda vi vill är att gå i skolan och kunna leva i fred utan att få vapen riktade mot oss. Det är allt vi vill, säger Mariama.

Vad gör UNICEF?

UNICEF har socialarbetare på plats som blir en trygg hand för barnen att hålla i medan vi arbetar för att återförena dem med sina föräldrar. Vi ser också till att barnen får rent vatten och enkla toaletter.

Kolera bröt ut tidigare i maj bland flyktingar som samlats vid Tanganyikasjön i Tanzania. UNICEF skickade snabbt sjukvårdsprodukter för att behandla mot kolera, klor, tvål, vattenreningstabletter och hinkar samt näringsprodukter för att undvika att barn drabbas av undernäring. Det finns oro för att utbrottet ska spridas ytterligare, något som skulle drabba de redan ansträngda hjälpinsatserna mycket hårt.

Det pågående våldet i Burundi är mycket oroande och UNICEF uppmanar alla parter i konflikten att respektera barns rättigheter och se till att barnen skyddas från allt våld.

UNICEF kämpar dygnet runt för att se till att barn som drabbas av katastrofer får allt de behöver. Men vi behöver din hjälp. Ge en katastrofgåva idag så är du med och räddar barns liv. Tack!