Gå till innehållet
Laddar…

Barn hotas av ökande våld i Ukraina

Konflikten i Ukraina har skapat en humanitär kris som drabbar mer än fem miljoner människor. Minst 68 barn har dödats och 180 skadats sedan mars förra året. UNICEF uppskattar att antalet troligen är ännu högre då vissa områden fortfarande inte kan nås på grund av konflikten.

Barn sitter och ligger på golvet vid den enda förskolan som fortfarande håller öppet i staden Debaltseve, i Donetskregionen. Förskolan skadades svårt i strider och tvingades stänga tillfälligt. Fönster har krossats och granatsplitter har skadat väggarna. Ett team av frivilliga psykologer, som stöds av UNICEF, har arbetat för att hjälpa barnen på förskolan hantera sina upplevelser. "Vi såg resultat efter bara en vecka," berättar rektorn Zoya, "barnen skrattade igen. Det hade jag aldrig kunna tro." Foto: © UNICEF/Filippov

Barn sitter och ligger på golvet vid den enda förskolan som fortfarande håller öppet i staden Debaltseve, i Donetskregionen. Förskolan skadades svårt i strider och tvingades stänga tillfälligt. Fönster har krossats och granatsplitter har skadat väggarna. Ett team av frivilliga psykologer, som stöds av UNICEF, har arbetat för att hjälpa barnen på förskolan hantera sina upplevelser. Foto: © UNICEF/Filippov

Sammanlagt är 1,7 miljoner barn drabbade och nära 1,3 miljoner människor har tvingats på flykt. Sjukvård och skolsystem är hårt ansträngda i drabbade områden. Mer än 6 400 människor har rapporterats döda. Efter den senaste upptrappningen av strider nära staden Mariinka ska inga barn ha dött, men ett flertal skadade har rapporterats.

– Siffrorna representerar riktiga flickors och pojkars liv. Liv som har förstörts på grund av våldet, säger Giovanna Barberis, chef för UNICEF i Ukraina. Striderna i regionen omkring Donetsk verkar trappas upp allt mer och världen får inte glömma de tusentals barn som fortfarande lever i dessa konfliktområden. Vi är oroade att det ökande våldet kommer leda till ännu fler dödsfall bland barn. Varje ansträngning måste göras för att hålla barn säkra.

Vad gör UNICEF?

UNICEF arbetar tillsammans med partners för att se till att barnen i östra Ukraina är trygga. Nyligen lanserades en kampanj för att minska risken att barn skadas av minor och sprängmedel. 500 000 barn och deras familjer ska nås av den livräddande informationen.

Vi ser också till att barn i konfliktdrabbade områden får psykosocialt stöd, vid skolor och olika skyddscenter. Sedan början av året har vi nått mer än 20 000 barn. I Donetsk och Luhansk har UNICEF också sett till att mer än 550 000 människor som drabbats av konflikten fått rent vatten.

I konflikter och katastrofer är det alltid barnen som drabbas hårdast. Ge en katastrofgåva idag så är du med oss och kämpar för barnen i Ukraina och i andra katastrofer. Eller köp livräddande förnödenheter i vår gåvoshop. Allt du köper skickas till barn som verkligen behöver det. Tack för din hjälp.