Gå till innehållet

Allt fler barn drabbade i krigets Jemen

Under de senaste tio veckorna har fyra gånger så många barn dödats i Jemen, som under hela 2014. Våldet i landet förstör livet för miljontals barn och får allvarliga konsekvenser för deras framtid, enligt UNICEF.

Foto: © UNICEF/Hamoud

Foto: © UNICEF/Hamoud

Minst 279 barn har dödats och 402 skadats sedan våldet eskalerade i Jemen i mars i år. Under 2014 dödades 74 barn och 244 skadades.

– Antalet barn som rekryteras till väpnade styrkor har också öka markant, säger Julien Harneis, chef för UNICEF i Jemen. Under 2014 bekräftades att 156 barn hade rekryterats. Under 2015 har antalet hittills dubblats till 318.

– Barn dödas, lemlästas och tvingas att själva bära vapen. De borde sitta säkra i sina skolbänkar istället för att fly från kulor vid frontlinjen. Barnen är Jemens framtid och måste skyddas, fortsätter Harneis.

UNICEF välkomnar uppmaningen från FN:s generalsekreterare om ett uppehåll i striderna under Ramadan, för att tillåta den humanitära hjälpen att komma fram och nå alla i Jemen som behöver hjälp. Våldet får allvarliga konsekvenser för barnen och deras framtid. UNICEF vädjar till alla sidor i konflikten att stoppa våldet en gång för alla.

Som alltid i konflikter är det barnen som drabbas hårdast. Var med och kämpa för barnen i Jemen och i andra katastrofer, ge en gåva idag. Tack.