IMG_1564-575x383.jpg

Syrien: akuta insatser

krävs mot barnarbete

Konflikten och den humanitära krisen i Syrien tvingar allt fler barn till skadligt arbete. Stora insatser krävs för att vända trenden, enligt en ny rapport från UNICEF och Rädda Barnen.

Skribent |

Publicerad |

2015 07 02

Uppdaterad |

2015 07 02

Syrien: akuta insatser krävs mot barnarbete

När hans pappa dödades i konflikten blev Omar, 12, tvungen att börja arbeta för att hjälpa sin mamma att försörja familjen. Varje dag går han med en svamp och en hink till en bränslemarknad i norra Syrien. Med svampen suger han upp bränsle som spillts och kramar ur det i sin hink för att sälja. Foto: © Ahmad Baroudi/Rädda Barnen.

Rapporten visar bland annat att i tre av fyra undersökta hushåll inom Syrien bidrar barnen nu till familjens uppehälle. I Jordanien är nära hälften av de syriska flyktingbarnen delvis eller själva ansvariga för familjeförsörjningen bland de hushåll som deltagit i undersökningen. Barn så unga som sex år arbetar i vissa delar av Libanon . De allra mest utsatta barnen är de som tvingas strida, utnyttjas sexuellt eller exploateras som tiggare eller av människohandlare.

– Barnarbete hindrar barns utveckling. Ofta tvingas de jobba långa dagar mot mycket liten betalning, och i farliga och ohälsosamma miljöer, säger Dr Peter Salama, UNICEFs regionchef i Mellanöstern och Nordafrika.

– Krisen i Syrien har dramatiskt minskat människors möjlighet att försörja sig, och försatt miljontals hushåll i fattigdom, säger Dr Roger Hearn, regionchef för Rädda Barnen i Mellanöstern och Eurasien. Ju mer desperata familjerna blir, desto större roll kommer barnen att spela ekonomiskt.

Rapporten visar att ett snabbt ökande antal barn nu arbetar under farliga och svåra förhållanden, med ökad risk för deras välmående och hälsa. Tre av fyra arbetande barn som deltagit i undersökningen i det stora flyktinglägret Za'atari i  Jordanien har rapporterat hälsoproblem kopplade till arbetet. 22 procent av de barn som arbetar inom jordbruket i Mafraq och Jordandalen har skadats under arbetet.

Barn som arbetar löper också mycket högre risk att hoppa av skolan, vilket ytterligare ökar risken för att barnen i Syrien blir en ”förlorad generation”.

UNICEF och Rädda Barnen uppmanar nu partners, det internationella samfundet, civilsamhället och regeringarna i de länder som tagit emot syriska flyktingar att vidta åtgärder, för att ta itu med barnarbetet i Syrien och i alla länder som påverkas av krisen. Rapporten finns att läsa i sin helhet här.

De syriska barnen betalar ett högt pris för världens oförmåga att stoppa konflikten. Var med och kämpa för barnen. Ge en gåva idag. Tack.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

uni310533.jpg
Afrika

Den nedåtgående trenden har vänt, nu ökar antalet barn som arbetar. Ökningen är störst bland barn i åldrarna 5-11 år, visar en ny rapport från UNICEF och ILO. Barn som istället för skolböcker och lekar möts av smutsiga fabriksgolv och farliga gifter. Och på grund av coronapandemin riskerar ännu fler barn att tvingas in i arbete.

UNI190047-575x383.jpg
Internationella dagen mot barnarbete

Idag är det internationella dagen mot barnarbete. Enligt ILO (International Labour Organisation) är 168 miljoner barn runt om i världen drabbade av barnarbete. UNICEF arbetar hårt för att stoppa den grymma exploateringen av barn.

Indien.UNICEF.Graham-Crouch.88063-575x383.jpg
Indien

Ett av sex barn mellan 5 och 14 år är involverade i skadligt barnarbete. Dessa 150 miljoner barn riskerar sin hälsa och får ingen tillgång till utbildning. Idag på den Internationella dagen mot barnarbete vill vi på UNICEF lyfta dessa barns rätt till beskydd och utveckling.