nordkorea.jpg

Svår torka hotar barns

liv i Nordkorea

Barns liv är i stor fara i Nordkorea sedan delar av landet drabbats hårt av svår torka. Om torkan fortsätter riskerar många barn undernäring och sjukdomar, varnar UNICEF idag.

Skribent |

Publicerad |

2015 07 08

Uppdaterad |

2015 07 08

Svår torka hotar barns liv i Nordkorea

Foto: © UNICEF/Truls Brekke

– Bristen på regn minskar tillgången på rent vatten och gör det också svårt att hålla en god hygien, säger UNICEFs regionchef Daniel Toole. Under de första sex månaderna av 2015 har antalet barn som lider av diarré ökat kraftigt i de drabbade regionerna. Diarré är ett stort hot mot barns hälsa globalt sett.

Tre provinser har drabbats hårdast av torkan och diarrén bland barn har ökat kraftigt. I norra Hwanghae med 71 procent, i södra Hamgyong med 34 procent och i södra Hwanghae med hela 140 procent.

UNICEF är mycket oroade över vilka konsekvenser torkan kan få för de barn som redan lider av undernäring i Nordkorea. En studie från 2012 visade att vart fjärde barn i landet led av kronisk undernäring – ett tillstånd som ofta kommer av smutsigt vatten och dålig sanitet, för lite mat och dålig tillgång till vård. De här barnen är extra utsatta då undernäring leder till minskat motstånd mot vattenburna sjukdomar.

Vad gör UNICEF?

UNICEF hade redan före torkan livräddande förnödenheter redo att dela ut om en katastrof skulle inträffa. Vi kunde direkt börja leverera vattenreningstabletter, vattenbehållare och sjukvårdsprodukter för barn med svår undernäring, till de hårdast drabbade distrikten. Vi har också trappat upp insatserna för att utbilda kring hur undernärda barn bäst behandlas.

Flera av de drabbade provinserna är viktiga källor för landets baslivsmedel. Om den huvudsakliga skörden misslyckas där finns risk för brist på mat i hela landet. Något som dramatiskt skulle öka antalet barn i behov av hjälp. Landets isolering och brist på resurser gör att behoven är mycket stora, och det måste gå snabbt.

– Läget är akut, men om vi agerar nu kan vi rädda liv. Vi kan inte vänta för att se om skörden misslyckas, då kan det redan vara för sent att rädda de mest utsatta barnen, säger Daniel Toole.

I katastrofer är det alltid barnen som drabbas värst. Var med oss och kämpa för barnen, ge en katastrofgåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.