yaharabild1-575x383.jpg

Sjuåriga Jawahers flykt från

kriget i Jemen

– Jag satt och lekte och plötsligt såg jag ett plan med eld bakom. Sen hörde jag bomberna. Jawaher, 7, och hennes familj tvingades fly från sitt hem i Jemen och göra den farliga resan över havet till Djibouti. Det här är hennes berättelse.

Skribent |

Publicerad |

2015 07 21

Uppdaterad |

2015 07 21

Sjuåriga Jawahers flykt från kriget i Jemen

Jawaher håller i sin lillebror Mohamed, som föddes under familjens flykt från Jemen till flyktinglägret i Markazi, strax utanför staden Obock. ©UNICEF/Matas

Fler än 20 000 människor har flytt från Jemen till Djibouti sedan konflikten förvärrades i mars. Tusentals har registrerats som flyktingar och många lever numera i flyktinglägret Markazi, strax utanför staden Obock i norr. Jawaher är ett av de 120 flyktingbarn som bor i flyktinglägret.

UNICEF arbetar tillsammans med UNHCR, regeringen och andra samarbetspartners för att täcka deras grundläggande behov i de outhärdliga förhållanden som råder i staden: 47 graders värme och sandstormar med vindar på nära 100 kilometer i timmen. Och bara 35 kilometer bort över viken hör de explosioner som påminner dem om sina nära och kära som är kvar i Jemen.

Bland barnen i Dijbouti finns sjuåriga Jawaher. Hon flydde från sitt hem i Jemen tillsammans med sin mamma Salima, pappa Ahmed och tre bröder. Hennes äldsta syster, Fatouma, 11, är kvar i Jemen.

- Hon var hos sin blinda mormor för att hjälpa henne med sysslor och vi hade inte tid att hämta henne, berättar Jawahers mamma Salima med darrande röst, samtidigt som hon försöker hålla tårarna tillbaka och fortsätter:

- Ahmed försöker se om han kan ta sig tillbaka till Jemen för att hämta Fatouma och hennes mormor.

yaharabild2-575x383.jpg
Jawaher flydde tillsammans med sina föräldrar och syskon. Hennes äldre syster Fatouma, 11, blev kvar i Jemen med sin mormor. © UNICEF/Matas

Jawaher flydde tillsammans med sina föräldrar och syskon. Hennes äldre syster Fatouma, 11, blev kvar i Jemen med sin mormor. © UNICEF/Matas

Familjen blev tvungna att lämna kvar allt de ägde när de lämnade sitt hem för att fly.

- Jag saknar mina kläder och att ha en docka att leka med. Och jag saknar Fatouma, säger Jawaher.

Under flykten fick de även en ny familjemedlem, lilla Mohamed. Salima var gravid när de lämnade Jemen och på väg till Djibouti föddes Mohamed.

- Hon fick värkar och vi var tvungna att ankra båten vid närmsta ö på vägen. Men vi fortsatte vår flykt direkt dagen därpå, berättar hennes man Ahmed. Så fort de var framme på säker mark i Dijobouti fick Salima all medicinsk hjälp hon behövde.

yaharabild3-575x383.jpg
Mamma Salima fick värkar under flykten och familjen fick stanna till vid närmsta ö. Där föddes lilla Mohamed. © UNICEF/Matas

Mamma Salima fick värkar under flykten och familjen fick stanna till vid närmsta ö. Där föddes lilla Mohamed. © UNICEF/Matas

Men flykten från Jemen var inte lätt. Resan tog tre långa dagar, som fortfarande lever kvar i lillebror Zaids minnen:

- Det var vågor. Jag vet inte hur man simmar, jag var så rädd ... Jag kunde inte sova på natten.

Före kriget var Jawaher inskriven i årskurs ett i byn Hodeida i Jemen där familjen bodde. Hon vill återvända till skolan för att lära sig mer och bli lärare. Eller kanske läkare - hon har fortfarande inte bestämt sig. Men det finns en sak som Jawaher är helt säker på:

- Jag vill tillbaka till mitt land. Jag vill bo där och dö där.

yaharabild4-575x383.jpg
Trots allt som hänt så ler Jawaher och hennes småbröder. © UNICEF/Matas

Trots allt som hänt så ler Jawaher och hennes småbröder. © UNICEF/Matas

Vad gör UNICEF?

UNICEF finns på plats och fortsätter att leverera livsviktig hjälp till barn i både Jemen och Djibouti. I Djibouti arbetar UNICEF med regeringen och andra samarbetspartners för att sjuka och undernärda barn ska få tillgång till vård och behandling och för att säkerställa tillgången till vatten till alla flyktingar i flyktinglägret Markazi. UNICEF arbetar också för att flyktingbarn från Jemen ska kunna fortsätta sina studier och återfå en känsla av ett normalt liv, vilket är avgörande för att hjälpa dem att hantera stress och trauma.

Situationen i Jemen förvärras för varje dag. Cirka 21 miljoner människor, 80 procent av hela befolkningen, behöver humanitärt bistånd. 10 miljoner av dessa är barn.

UNICEF skickar kontinuerligt viktiga leveranser med båt till Jemen, med läkemedel och medicinsk utrustning, näringsprodukter och vatten, samt hygien- och sanitetsprodukter. Nästan ett av fem barn i Djibouti lider av akut undernäring och var tredje lider av kronisk undernäring. UNICEF trappar upp sitt arbete inom hälsa och näring med mobila team för att nå barn som är spridda över hela landet. Teamen undersöker och behandlar undernärda barn, samt vaccinerar och behandlar mot barnsjukdomar.

Som alltid i konflikter är det barnen som drabbas hårdast. Var med och kämpa för barnen i Jemen och i andra katastrofer,   ge en gåva idag. Tack.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.