UNICEFMKkidsonthemove4-575x345.jpg

UNICEF stöttar barn på

flykt i Europa

Antalet människor som passerar genom Makedonien på flykt från våld har ökat den senaste tiden. UNICEF har nu etablerat en barnvänlig trygg plats med ett mobilt team nära staden Geveglija, vid den grekiska gränsen. Här får barn och kvinnor på flykt livsviktigt stöd.

Skribent |

Publicerad |

2015 08 25

Uppdaterad |

2015 08 25

UNICEF stöttar barn på flykt i Europa

Vid UNICEFs barnvänliga trygga platser får barn möjlighet att leka och bara vara barn, samt att återhämta sig från svåra upplevelser. Foto: © UNICEF

Den barnvänliga trygga platsen har satts upp inom ett område som UNHCR etablerat för att migranter ska ha en möjlighet till vila under flykten. Vid UNICEFs barnvänliga trygga plats får barnen chans att vila och leka medan deras föräldrar går igenom olika registreringsprocesser. UNICEF har sett till att det finns material både för lek och utbildning på platsen och 50 barn kan vistas där samtidigt.

Ett mobilt team finns på plats och hjälper till att återförena barn med sina familjer. Här är det också möjligt för barnen att få psykosocialt stöd och en chans till utbildning och utveckling för små barn. Det mobila teamet undersöker också barnen för att se till att de som behöver särskild hjälp får det.

Ensamma barn mest utsatta

Under den senaste månaden har antalet migranter som passerar genom landet ökat till mellan 1 500 och 2 000 per dag – varav omkring 30 procent är kvinnor och barn. Många är på flykt från konflikter i hemländerna Syrien, Irak och Afghanistan. Mest utsatta är de barn som flyr ensamma utan föräldrar eller andra vuxna som tar hand om dem.

Barn på flykt skickas mellan olika myndigheter och riskerar att falla mellan stolarna i både transit- och värdländer. De riskerar en framtid utan utbildning, med begränsad tillgång till rättvisa och sjukvård. I vissa fall frihetsberövas barnen och utsätts vid gränserna för hårda kontroller som hotar deras liv.

UNICEF uppmanar alla myndigheter att behandla alla barn på flykt i första hand som barn med rättigheter enligt barnkonventionen, oavsett deras legala status, religion eller annan tillhörighet. Barnen måste behandlas med särskild hänsyn och skyddas från diskriminering. Vi fortsätter att bevaka situationen och samarbetar med lokala myndigheter för att se till att barnen skyddas.

Var med och kämpa för barn som drabbas av konflikter och katastrofer. Ge en gåva idag så är du med och räddar barns liv. Tack.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.