IMGP6378M-575x381.jpg

UNICEF når fram trots

svårt läge i Sydsudan

UNICEF och WFP (FN:s livsmedelsprogram) har i veckan nått fram med mat och livräddande förnödenheter till tiotusentals människor i Upper Nile, Sydsudan. Det var första gången sedan mars i år som humanitär hjälp nådde hit, på grund av svåra oroligheter i området.

Skribent |

Publicerad |

2015 08 27

Uppdaterad |

2015 08 27

UNICEF når fram trots svårt läge i Sydsudan

UNICEF och WFP delar ut mat och livräddande förnödenheter till barn och deras familjer i Upper Nile, Sydsudan. Foto: © UNICEF/Corcuff

Ett gemensamt mobilt team skickades ut för att hjälpa mer än 27 000 människor i Wau Shilluk, på floden Nilens västbank. Svårigheter att komma fram och oro för personalens säkerhet har hindrat humanitära organisationer från att nå Wau Shilluk och andra områden i Upper Nile under de senaste månaderna. Många organisationer har tvingats trappa ner sina insatser på grund av det mycket oroliga läget.

– Med få eller inga hjälpinsatser på plats är barnen i byarna här i en desperat situation, säger Jonathan Veith, chef för UNICEF i Sydsudan. De saknar näringsriktig mat och sjukvård.

Under insatsen i Wau Shilluk såg WFP till att mer än 20 000 människor fick mat. UNICEF såg till att 3 000 barn under fem år undersöktes för undernäring, 8 000 barn vaccinerades mot mässling och 7 800 mot polio. Mer än 400 gravida kvinnor fick vaccin mot stelkramp.

IMGP6357-575x383.jpg
Foto: © UNICEF/Corcuff

Foto: © UNICEF/Corcuff

Sedan UNICEF och WFP påbörjade sin gemensamma insats för över ett år sedan har våra team nått mer än 1,3 miljoner människor – varav 220 000 barn under fem år – i områden som är mycket svåra att nå i Sydsudan. De mobila teamen är en livlina för barn och familjer i konfliktdrabbade områden.

Situationen riskerar bli oh å llbar

Tiotusentals människor har den senaste tiden flytt från våldet till FN:s förläggning för skydd av civila i Malakal. Den senaste månaden har nära 11 000 människor anlänt för att få skydd och humanitär hjälp. 75 procent av de nyanlända är barn. Antalet flyktingar vid förläggningen väntas stiga till 50 000 inom några dagar, men egentligen finns det bara plats för 18 000 människor.

– Vi står inför en ohållbar situation på förläggningen, säger Jonathan Veitch. Vi kommer snart inte att ha tillräckligt med resurser för att kunna ge de barn som redan gått igenom så mycket allt de behöver.

Sedan striderna bröt ut i december 2013 har mer än två miljoner människor tvingats på flykt. 4,6 miljoner människor riskerar svår matbrist. Det är livsviktigt att alla parter i konflikten ger den humanitära hjälpen möjlighet att komma fram och att striderna upphör.

Var med och kämpa för barnen i Sydsudan och i andra katastrofer . Ge en katastrofg å va idag s å ä r du med och r ä ddar barns liv. Tack!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.