UNI195363-575x383.jpg

Behoven enorma för

barn på flykt

Europa upplever just nu den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Barnen som tvingas fly kommer från konfliktzoner som Syrien, Irak och Afghanistan. Barn på flykt har rätt till särskilt skydd och hjälp. UNICEF finns på plats och kämpar för dem – men behoven är enorma.

Skribent |

Publicerad |

2015 09 08

Uppdaterad |

2015 09 08

Behoven enorma för barn på flykt

En treårig pojke på flykt väntar på ett tåg mot Serbien, i Gevgelija, Makedonien. Foto: © UNICEF/Georgiev

Antalet kvinnor och barn som passerar genom före detta jugoslaviska republiken Makedonien och Serbien ökar allt mer. Bara under de första dagarna av september har över 17 700 människor på flykt registrerats i de två länderna. Troligen är det verkliga antalet det dubbla, då många reser vidare utan att officiellt registreras. Många flyr från våldet i Syrien, Afghanistan och Irak.

– Vi får aldrig glömma vad som ligger bakom alla dessa historier om familjer som söker skydd i Europa – fruktansvärda konflikter som den i Syrien har redan tvingat omkring två miljoner barn att lämna landet. Ett slut på konflikterna är det enda som kan stoppa lidandet, säger Anthony Lake, chef för UNICEF.

Vad gör UNICEF?

I de europeiska länderna arbetar vi för att regeringarna ska ta sitt ansvar för de barn som befinner sig på flykt. Men eftersom läget är akut, levererar vi dessutom rent vatten, mat och tält. Vi sätter upp trygga, barnvänliga platser där barn och kvinnor på flykt kan få livsviktigt stöd. UNICEF samarbetar just nu med partners för att utöka de humanitära insatserna vid mottagningscentren i Serbien och Makedonien.

Vi genomför omfattande humanitära insatser och ser till att barnen får stöd och hjälp i de krigshärjade länderna, i flyktinglägren och på flyktvägen. Vi kämpar för barnen både i de direkt drabbade länderna och i grannländerna.

Några exempel på UNICEFs insatser i de olika länderna:

Makedonien

Vi har snabbt kunnat möta de akuta behoven hos barn och kvinnor i Gevgelija, som att se till att de har tillgång till rent vatten, mat och leksaker. Vi har också satt upp flera barnvänliga trygga platser där barn får en möjlighet att leka och vara barn, samt få psykosocialt stöd att bearbeta det de varit med om. Här får också mammor en möjlighet att vila och ta hand om sina bebisar.

Serbien

Vid Presevo i Serbien har UNICEF nyligen etablerat en barnvänlig trygg plats utrustad med utbildningsmaterial och leksaker. Här kommer föräldrar snart att kunna få rådgivning om barns hälsa, näring, hygien och säkerhetsfrågor. Fler barnvänliga trygga platser kommer snart att öppnas för flyktingar i Belgrad och i staden Kanjiza nära gränsen mot Ungern. UNICEF stöttar också den allmänna sjukvården i Serbien för att se till att fler barn på flykt får den sjukvård de har rätt till.

Syrien

Konflikten i Syrien har nu pågått i mer än fyra år och våldet i området påverkar 14 miljoner barn i Syrien och Irak. I Syrien befinner sig 5,6 miljoner barn i en mycket svår situation. Dessutom lever två miljoner syriska barn som flyktingar i Libanon, Turkiet, Jordanien och andra länder. Några exempel på UNICEFs insatser i Syrien: Irak

Fram till för några år sedan var Irak mycket nära att uppnå millenniemålen, särskilt det som handlar om antalet barn som går i skolan. Men, liksom Syrien och Jemen, sjunker nu Irak allt djupare i våld, död och lidande. Barnen drabbas som alltid värst. Minst 1,5 miljoner barn är på flykt från konflikten i Irak, och antalet allvarliga brott mot mänskliga rättigheter – särskilt mot religiösa minoriteter – ökar allt mer. 8,2 miljoner människor är i akut behov av hjälp i Irak. Jordanien

I Jordanien finns nära 630 000 registrerade flyktingar. Libanon

1,1 miljoner syriska flyktingar befinner sig i Libanon. Jemen

Omkring tio miljoner barn i Jemen är i akut behov av hjälp. För att möta behoven hos barnen och familjer som tvingats på flykt från konflikten tillhandahåller UNICEF mediciner, hygienprodukter och vattenfilter för att rena vatten. Vi sätter upp tillfälliga latriner och levererar bränsle till lokala vattenföretag i Abyan, Aden och Lahi för att de ska kunna pumpa vatten till mer än en miljon människor. Men behoven är fortsatt enorma. Turkiet

I Turkiet lever nu nära två miljoner syriska flyktingar under tillfälligt skydd – mer än tre gånger så många som i början av 2014. 30 miljoner barn befinner sig nu just nu på flykt i Europa och övriga världen. UNICEF kommer att kämpa för barnen så länge som de behöver oss. Men behoven är enorma. Din hjälp behövs nu,   ge en gåva till barn på flykt .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.