UNI185054-575x383.jpg

Krisen i Nigeria har tvingat

1,4 miljoner barn på flykt

Sammanlagt är nu mer än 1,4 miljoner barn på flykt i nordöstra Nigeria och grannländerna. Bara under de senaste fem månaderna har 500 000 barn tvingats på flykt efter en kraftig ökning av attacker från Boko Haram, rapporterar UNICEF.

Skribent |

Publicerad |

2015 09 21

Uppdaterad |

2015 09 21

Krisen i Nigeria har tvingat 1,4 miljoner barn på flykt

Bello, 12, och lillebror Alei Kolo, flydde tillsammans med sin familj från Nigeria till flyktinglägret i Tchad där de nu bor. Foto: © UNICEF/Cherkaoui

– Varje barn som tvingas på flykt får sin barndom förstörd, säger Manuel Fontaine, chef för UNICEF i Väst- och Centralafrika. Det är skrämmande att se hur barn och kvinnor fortsätter att dödas, kidnappas och tvingas bära bomber.

Bara i norra Nigeria har nära 1,2 miljoner barn – varav mer än hälften är under fem år – tvingats lämna sina hem. Ytterligare 265 000 barn har tvingats på flykt i Kamerun, Tchad och Niger.

Vad gör UNICEF?

UNICEF har trappat upp sina livräddande insatser i området och samarbetar med regeringar och partners i alla de fyra drabbade länderna. Några exempel på våra insatser sedan årets början: Men mer resurser behövs. På grund av att pengar saknas har ännu inte 124 000 barn kunnat vaccineras mot mässling, 83 000 saknar tillgång till rent vatten och mer än 208 000 står utanför skolan.

– Ju fler som tvingas på flykt desto svårare blir det för oss att genomföra de livräddande insatser som behövs när vi inte har tillräckliga resurser, säger Manuel Fontaine. Utan tillräckligt stöd riskerar hundratusentals barn att inte få sjukvård, rent dricksvatten eller utbildning.

30 miljoner barn befinner sig just nu på flykt världen över. UNICEF kommer att kämpa för barnen så länge som de behöver oss. Men behoven är enorma. Du kan hjälpa till,   ge en gåva till barn på flykt .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.