Gå till innehållet
Laddar…

Mobila team hjälper barn på flykt i Kroatien

Bara under den senaste veckan har omkring 10 000 barn och kvinnor på flykt anlänt till Kroatien. För att hjälpa barnen har UNICEF nu etablerat två mobila team av experter inom skydd av barn.

Vid UNICEFs barnvänliga trygga platser får barn möjlighet att leka och bara vara barn, samt att återhämta sig från svåra upplevelser. Foto: © UNICEF/Georgiev

Vid UNICEFs barnvänliga trygga platser får barn möjlighet att leka och bara vara barn, samt att återhämta sig från svåra upplevelser. Foto: © UNICEF/Georgiev

Med de mobila teamen kan barnen få samma typ av hjälp som vid våra barnvänliga trygga platser – de får psykosocialt stöd och en chans att vila, leka och bara vara barn.

Tillsammans med partners finns UNICEF på plats och erbjuder humanitärt stöd vid olika mottagningscenter i Kroatien. Vi har satt upp barnvänliga trygga platser och delar ut blöjor, flaskvatten och informerar om amning. I katastrofer och på flykt är det särskilt viktigt att små barn ammas, då amning ger barnet alla näringsämnen och den vätska barnet behöver upp till sex månaders ålder.

Vi delar också ut flygblad för att varna dem som är på väg in i Kroatien om faran med landminor som finns kvar i gränsområdena sedan Balkankriget på 90-talet. Mer än 7 000 flygblad på arabiska och engelska har delats ut vid gränsen, bland annat av våra mobila team.

Barn utgör en fjärdedel av alla som sökt asyl hittills i Europa i år. Under årets första sju månader sökte 133 000 barn asyl inom EU, en ökning med nästan 80 procent sedan 2014. Många är på flykt från våldet i Syrien, Irak och Afghanistan.

30 miljoner barn befinner sig nu just nu på flykt i Europa och övriga världen. Vi gör stora katastrofinsatser i krigshärjade områden, i flyktinglägren och på flyktvägen. Men resurserna räcker inte. Din hjälp behövs nu, ge en gåva till barn på flykt.