Gå till innehållet
Laddar…

Hungerkatastrof hotar i Sydsudan

3,9 miljoner människor hotas av en hungerkatastrof i Sydsudan. För tiotusentals människor är situationen nu så allvarlig att de riskerar att dö av svält, varnar UNICEF idag tillsammans med andra FN-organ.

Ayen Thon, tio månader, lades in på ett sjukhus som får stöd av UNICEF i Bor i Sydsudan. När hon lades in vägde hon bara 4,2 kilo och var allvarligt undernärd. Nu har hon gått upp lite i vikt och läkarna är hoppfulla. Ayen är ett av tusentals barn som drabbats av undernäring i Sydsudan. Foto: © UNICEF/Rich

Ayen Thon, tio månader, lades in på ett sjukhus som får stöd av UNICEF i Bor, Sydsudan. När hon lades in vägde hon bara 4,2 kilo och var allvarligt undernärd. Nu har hon gått upp lite i vikt och läkarna är hoppfulla. Ayen är ett av tusentals barn som drabbats av undernäring på grund av konflikten i Sydsudan. Foto: © UNICEF/Rich

Tillsammans med WFP (FN:s livsmedelsprogram) och FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) uppmanar UNICEF alla parter i konflikten att omedelbart ge hjälporganisationer tillträde till staten Unity. Där visar en ny undersökning av tillståndet när det gäller mat i landet att minst 30 000 människor lever under så svåra förhållanden att de riskerar att dö av svält.

Det är första gången sedan kriget i Sydsudan bröt ut för nära två år sedan, som undersökningen visar att katastrofläget nu är på nivå fem – den allra högsta på skalan. Vissa familjer på flykt berättar att de bara överlever på ett mål mat om dagen, bestående av fisk och växter.

– Sedan konflikten bröt ut har barnen utsatts för våld, sjukdomar, skräck och hunger, säger Jonathan Veitch, chef för UNICEF i Sydsudan. Familjerna kämpar hårt men har nu uttömt alla resurser för att kunna hantera krisen. Vi kan hjälpa till, men bara om vi får tillgång till området. Annars riskerar många barn att dö.

Sammanlagt hotas 3,9 miljoner människor i landet av en hungerkatastrof. Antalet människor som riskerar att drabbas av matbrist har ökat med 80 procent jämfört med samma tid förra året. 42 procent av barnen under fem år är stunted, det vill säga så undernärda att de inte växer och utvecklas som de ska. En kvarts miljon barn under fem år uppskattas vara svårt undernärda.

Vad gör UNICEF?

  • Vi behandlar fler undernärda barn än någonsin förr. Sedan januari 2015 har nära 100 000 svårt undernärda barn under fem år fått behandling genom UNICEFs program.
  • Tillsammans med WFP kommer vi att nå mer än två miljoner barn, gravida och nya mammor med behandling och för att förebygga akut undernäring, fram till maj 2016.
  • UNICEF arbetar i alla stater i Sydsudan för att åtgärda de underliggande orsakerna till undernäring, så som till exempel fattigdom och bristande tillgång till rent vatten och sanitet.

Läget är akut. Vi gör allt vi kan för de drabbade barnen men våra livräddande förnödenheter riskerar att ta slut inom fyra månader. Mer resurser behövs nu.

Var med och kämpa för barnen i Sydsudan och i andra katastrofer. Ge en katastrofgåva idag så är du med och räddar barns liv. Du kan också köpa livräddande produkter som nötkräm mot undernäring i vår gåvoshop. Tack!