Gå till innehållet
Laddar…

Sex månader efter jordbävningen i Nepal

Ett halvår har gått sedan Nepal drabbades av den första av två mycket kraftiga jordbävningar. Landet har sakta men säkert påbörjat resan mot återhämtning. UNICEF har genomfört stora katastrofinsatser och finns kvar för att hjälpa barnen och deras familjer.

De kraftiga jordbävningarna drabbade Nepal mycket hårt, och arbetet med att bygga upp landet igen kommer att ta tid. De 14 hårdast drabbade distrikten har en befolkning på 2,8 miljoner, varav 1,1 miljoner (40 procent) är barn. Här har UNICEF tillsammans med partners genomfört de största humanitära insatserna.

Vad har UNICEF gjort?

Under det senaste halvåret har UNICEF samarbetat med Nepals regering och partners för att hjälpa de drabbade barnen och deras familjer. Vi har tillhandahållit rent vatten, hygienprodukter, tält och presenningar, mediciner och sjukvårdsutrustning, vaccin, myggnät, vitamintillskott och näringsrik mat, skolmaterial och material för lek och barns tidiga utveckling, samt delat ut kontantbidrag med mera.

Sajina, 9, och lillasyster Shashi, 5, är glada över sina nya varma kläder. Deras mamma köpte jackorna med hjälp av kontantbidraget familjen fått av UNICEF. Foto: © UNICEF/Shrestha

Akriti Banskota, fyra år, har varit sjuk i hela sitt liv, fram tills nu. Hon bor hos sin moster i ett av de hårdast drabbade distrikten i Nepal. När UNICEF startade sitt näringsprogram här upptäcktes det att Akriti var svårt undernärd. Hon fick snabbt behandling och springer nu glatt runt och leker som vilken frisk fyraåring som helst. Foto: © UNICEF/Shrestha

Foto: © UNICEF/Karki

Överallt där barn måste skyddas mot farliga sjukdomar finns vi på plats och distribuerar vaccin, utbildar hälsoarbetare och bidrar med den viktiga kylutrustning som krävs för att vaccinet ska hålla rätt temperatur. Till fots, på cyklar, motorcyklar eller hästar kämpar vi på alla möjliga sätt för att nå ut och skydda barnen i varenda liten by. Så även efter jordbävningarna i Nepal, ett land som redan före katastrofen var mycket svårtillgängligt. På bilden ser vi UNICEFs vaccin på väg till byn Barpak i distriktet Gorkha. Foto: © UNICEF/Panday

Några exempel på UNICEFs insatser:

  • Mer än 500 000 barn har fått vaccin mot sjukdomar som går att förebygga – som mässling, röda hund och polio – genom vaccinationskampanjer som stöds av UNICEF.
  • I juni nåddes mer än 500 000 barn och kvinnor med olika insatser inom näring.
  • I juli rapporterades det om flera fall av kolera i Kathmandu. UNICEF och andra partners agerade snabbt och delade ut vätskeersättning, testade vattnet och informerade om god sanitet och hygien med mera. Tack vare de snabba insatserna kunde ett stort utbrott av vattenburna sjukdomar undvikas.
  • I juli började vi också stötta regeringens program för att dela ut kontantbidrag till särskilt utsatta delar av befolkningen. I slutet av september hade 238 431 personer – så som barn under fem år, äldre, personer med funktionsnedsättningar och personer i särskilt utsatta etniska grupper – fått kontantbidrag.
  • 110 team med ingenjörer som får stöd av UNICEF har undersökt 55 000 klassrum i mer än 6 300 skolor i de hårdast drabbade områdena. 62 procent visade sig vara för osäkra för att kunna användas. UNICEF har satt upp 1 416 tillfälliga skolor för att se till att barn kan fortsätta med sin utbildning.
  • En stor kampanj för att få barn att fortsätta gå i skolan nådde mer än en miljon barn, via tidningar, radio och tv.
  • Mer än 16 000 barn har fått möjlighet till återhämtning, psykosocialt stöd och lek vid UNICEFs 226 barnvänliga trygga platser.

UNICEF fortsätter arbetet för att hjälpa barnen och familjerna i Nepal på sin väg till återhämtning. Den kommande vintern innebär fler utmaningar för barnen och deras familjer, varav många fortfarande bor i tillfälliga bostäder. Vi kommer att stanna så länge barnen behöver oss för att se till att insatserna för barnen blir hållbara och långsiktiga, och att barnen får det som de har rätt till.

Var med oss och kämpa för barn som drabbas av konflikter och katastrofer. Ge en katastrofgåva idag.