UN0174-575x383.jpg

Den stora jordbävningen i Afghanistan och Pakistan igår har drabbat barnen hårdast. Många områden var redan före jordbävningen mycket svåra att nå och nu riskerar barn att inte kunna nås av hjälp. UNICEF finns på plats och samarbetar med ländernas regeringar för att hjälpa barnen och deras familjer.

Skribent |

Publicerad |

2015 10 27

Uppdaterad |

2015 10 27

Barnen mest utsatta efter jordbävning i Afghanistan och Pakistan

© UNICEF/Madhok

Mer än 200 människor har dött, varav 12 skolflickor, och omkring 1 000 uppges ha skadats under skalvet som uppmättes till 7,5 på richterskalan. Jordbävningen kändes i Afghanistan, Pakistan och Indien. Hälften av de drabbade uppskattas vara barn.

UNICEF finns på plats i de drabbade länderna. Vi samarbetar med regeringarna i Afghanistan och Pakistan och står beredda att leverera livräddande förnödenheter till tiotusentals drabbade barn och deras familjer.

Under de senaste två dagarna har hårt regn och snö vräkt ner över de avlägsna bergstrakterna där jordbävningen inträffade. Kommunikationerna fungerar dåligt i området och terrängen och säkerhetsläget gör det svårt att nå fram.

Karta-jordbävning-Afghanistan-1510261-575x334.jpg
Illustration: © OCHA

Illustration: © OCHA

– Vi är mycket oroade för barnens säkerhet och välmående. Barnen drabbas alltid hårdast i en katastrof och nu riskerar läget att förvärras ytterligare när temperaturen sjunker, säger Karin Hulshof, regionchef för UNICEF i Sydasien.

Några av de områden som drabbats av jordbävningen är helt otillgängliga och stora delar av den drabbade regionen är svåra att nå även i vanliga fall. På grund av jordbävningen kommer nu också ländernas system för hälsa och sjukvård, näring, hygien och utbildning att sättas under extra stor press – något som riskerar att drabba än fler barn.

I katastrofer drabbas alltid barnen värst. De är mest sårbara och det är livsviktigt att de prioriteras i hjälparbetet. Var med oss och kämpa för barnen som drabbats av jordbävningen och andra katastrofer.   Ge en gåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.