UNI194549-575x383.jpg

Konflikter och katastrofer drabbar alltid barnen hårdast. I Irak står nu nära två miljoner barn utanför skolan och ytterligare 1,2 miljoner riskerar att hoppa av. UNICEF finns på plats och kämpar för att ge alla barn en plats i ett klassrum.

Skribent |

Publicerad |

2015 11 05

Uppdaterad |

2015 11 05

Våld hindrar miljontals barn i Irak från att gå i skolan

Vid skolan Al-Thanaa får 520 barn på flykt möjlighet att läsa ikapp vad de har missat. Foto: © UNICEF/Rejab

– Konflikten och våldet har lett till fruktansvärda konsekvenser, bland annat när det gäller barns skolgång, säger Peter Hawkins, chef för UNICEF i Irak. Ett mycket stort antal barn, både på flykt från våldet i Irak och i Syrien har allt svårare att gå i skolan. Irak riskerar nu att förlora en hel generation på grund av konflikten.

Fram till för några år sedan var Irak mycket nära att uppnå millenniemålen, särskilt det som handlar om antalet barn som går i skolan. Men nu är nära en miljon barn i Irak på flykt. 70 procent av dem har redan förlorat ett helt skolår. Mer än 5 300 skolor över hela landet (ungefär var femte skola) kan inte användas då de har förstörts, skadats, används som skydd för människor på flykt eller för militära syften. Förra året rapporterades 67 attacker på skolor och skolpersonal.

I skolorna som finns kvar är klasserna nu mycket stora, ofta omkring 60 elever per klass och barnen får gå i skolan i skift om dagarna. Samtidigt har nära 14 000 lärare tvingats på flykt i norra Irak. Men även om förutsättningarna är mycket svåra finns viljan och beslutsamheten där:

– Det är fantastiskt att se hur barn och lärare över hela landet reser långa sträckor, ofta med risk för sina egna liv, för att kunna nå skolan och uppnå sina mål, säger Hawkins.

Vad gör UNICEF?

Under förra året och som en del av katastrofarbetet i Irak har UNICEF tillsammans med partners sett till att nära en halv miljon barn fått möjlighet att gå i skolan: Vi är fast beslutna att öka barnens möjligheter att gå i skolan i Irak. Alla barn har rätt till en plats i en skolbänk och vi kommer att kämpa för barnen så länge de behöver oss. Men mer resurser behövs.

Var med oss och kämpa för barn som drabbas av konflikter och katastrofer.   Ge en katastrofgåva idag. Du kan också köpa ett skolpaket för 40 barn i vår gåvoshop. Allt du handlar i gåvoshopen skickas till de barn som behöver det mest.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.