UNI182259-575x575.jpg

UNICEF kämpar över hela världen för att utveckla mödravården och rädda mammor och deras barn till livet. Igår kom en fantastiskt god nyhet! Antalet mammor som dör i samband med graviditet eller förlossning har minskat med 44 procent på 25 år.

Skribent |

Publicerad |

2015 11 13

Uppdaterad |

2015 11 13

Mödradödligheten har minskat med 44 procent sedan 1990

Foto: © UNICEF/Schermbrucker

En ny rapport från UNICEF, WHO, UNFPA och Världsbanken visar att antalet mammor som dör under graviditeten, i samband med förlossning eller inom sex veckor efter förlossning har minskat från 532 000 år 1990 till 303 000 i år. Det innebär att en kvinnas risk att dö i samband med graviditet nästan har halverats, ett fantastiskt framsteg!

Att säkra tillgång till hälsovård av god kvalitet under graviditet och förlossning är avgörande för att rädda liv. Förbättringar som god hygien för att minska risken för infektioner, undersökningar som i god tid kan upptäcka komplikationer och bra tillgång till sexualupplysning och familjeplanering för kvinnor är exempel på insatser som ligger bakom framstegen.

Kampen går vidare

Trots framgångarna har dock bara nio länder uppnått millenniemålet att minska mödradödligheten med minst 75 procent mellan 1990 och 2015 – Bhutan, Kap Verde, Kambodja, Iran, Laos, Maldiverna, Mongoliet, Rwanda och Timor-Leste. Vid årsskiftet kommer 99 procent av dödsfallen ha inträffat i utvecklingsländer – varav två tredjedelar i Afrika, söder om Sahara. Men det går ändå framåt: mödradödligheten har sjunkit även här, med 45 procent sedan 1990.

– Att kvinnor och flickor utbildas, särskilt de mest utsatta, är avgörande. Både för kvinnornas egen överlevnad och för deras barns. Genom utbildning får de kunskap för att kunna ifrågasätta traditionella sedvänjor som utsätter dem och deras barn för fara, säger Geeta Rao Gupta, biträdande chef för UNICEF.

Den region som uppnått de största framstegen 1990-2015 är östra Asien, där mödradödligheten sjunkit med hela 72 procent. I utvecklade länder har mödradödligheten minskat med 48 procent under samma period.

Nu går arbetet vidare för att rädda ännu fler mammor – det nya globala utvecklingsmålet inom mödradödlighet är att minska antalet dödsfall till högst 70 per 100 000 barn som föds levande. UNICEF kommer fortsätta kämpa över hela världen för att utveckla mödravården och skydda mammor och barn. Ingen mamma eller bebis ska behöva dö av orsaker som går att förebygga.

Det här tycker vi är riktigt goda nyheter! Vill du vara med och kämpa varje dag för fler framsteg för barnen? Bli Världsförälder nu.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

1X4A5830.jpg
Sierra Leone

Tänk om alla barn kunde få en trygg och kärleksfull start i livet, och att alla som föder skulle känna sig omhändertagna under sin förlossning. Jag är övertygad om att det skulle lösa många av världens problem. Peace on Earth begins with Birth som det så fint heter.

maja-gravid-1-e1653394214475.jpeg
Sverige

Under graviditeten med min äldsta son var jag aldrig riktigt nervös. Genom åren som gått har jag fått många många meddelanden från kvinnor som är oroliga över missfall, och resan fram till födseln. Men jag har aldrig kunnat relatera. Naivt nu i efterhand men just där och då ganska så skönt. Jag var så lycklig bara och stannade i den känslan. Så bra som jag mådde under min första graviditet hade jag inte gjort på många år och jag spenderade tiden med att vila, baka alla jordens kakor, boa in mig och sova sova sova. Jag njöt av varje spark, njöt av varenda sekund.