Gå till innehållet

Barnkonventionen firades med världsrekord

På fredag är det barnkonventionens dag. Det firades redan idag i Gävle där Brynäs IF tillsammans med UNICEF, inom samarbetet "En bra start", och Mattecentrum samlade 3 600 elever för att uppmärksamma alla barns rättigheter. Samtidigt slogs ett världsrekord i världens största mattelektion.

Foto: © Brynäs IF/Elin Granebrandt

Foto: © Brynäs IF/Elin Granebrandt

Under onsdagen arrangerade ”En bra start” – som är en del av samarbetet mellan Brynäs IF och UNICEF – barnkonventionens dag i Gavlerinken Arena. Mer än 3 600 elever från Gävles skolor deltog. Dagen genomfördes för att uppmärksamma barnkonventionen, med fokus på två av konventionens artiklar: alla barns rätt till utbildning (artikel 28) och alla barns rätt till lek, vila och fritid (artikel 31).

För att särskilt sätta ljuset på alla barns rätt till utbildning genomfördes också ett världsrekordförsök i världens största matematiklektion, tillsammans med Mattecentrum. Domare från Guinness World Records fanns på plats och kunde godkänna försöket.

– Det här är ett bra sätt att lyfta barns rättigheter och öka kunskapen bland barn och unga, vilket är UNICEFs roll i samarbetet med Brynäs IF, säger Lotta Linden, chef för företagssamarbeten hos UNICEF Sverige.

”En bra start” har som mål att ge fler barn möjlighet att delta i konstruktiva och roliga aktiviteter, och stötta eldsjälar, lärare och ledare i deras dagliga arbete så att fler barn och ungdomar får en bra start i livet.