Gå till innehållet
Laddar…

Läget allt svårare för barn på flykt

Plötsliga och oförutsedda gränskontroller och vinterkyla gör livet ännu svårare för barn och familjer på flykt i Europa. Mer än hälften av de flyktingar som tar sig över Medelhavet är nu kvinnor och barn. UNICEF arbetar hårt för att se till att barnen får det skydd och stöd som de har rätt till.

En flicka väntar i kö tillsammans med andra flyktingar för att registreras vid mottagningscentret i Presovo, Serbien. Foto: © UNICEF/Georgiev

En pojke på flykt vilar med sin familj vid det UNICEF-stödda familjecentret i Opatovac, Kroatien. Foto: © UNICEF/Georgiev

Från årets början och till och med november har mer än 876 000 människor kommit över Medelhavet till Europas stränder. Andelen barn och kvinnor har ökat allt mer, från 27 procent i juni till 52 procent i november.

För att minska riskerna och lidandet anpassar UNICEF nu snabbt arbetet inför vintern för att kunna möta det förändrade läget.

– Hittills har den europeiska vintern varit relativt mild, men det förändras nu. Vår största oro är att det hårda vintervädret och oförutsedda restriktioner vid gränserna kommer att lämna barn i ett slags limbo där de riskerar influensa och luftvägssjukdomar, säger Marie-Pierre Poirier, UNICEFs särskilda koordinator för flyktingkrisen i Europa.

– Barn på flykt har genomlevt krig och misär, nu behöver de stabilitet, skydd och stöd.

En UNICEF-anställd hjälper ett barn ta på varma stövlar vid UNICEFs barnvänliga trygga plats i Presovo, Serbien. Foto: © UNICEF/Gilbertson

UNICEF delar ut matpaket till barn och familjer på flykt, vid mottagningscentret för flyktingar nära staden Gevgelija i Makedonien. Foto: © UNICEF/Georgiev

Vad gör UNICEF?

UNICEF har redan börjat dela ut varma kläder, skor, filtar och hygienpaket till barn på flykt. Vi levererar också utrustning för att se till att våra barnvänliga trygga platser kan hålla värmen och stå emot väder och vind – i Makedonien, Serbien och Kroatien, och inom kort även i Slovenien och Grekland.

Vi har beredskap för att kunna hjälpa barnen och deras familjer om migrationsvägarna plötsligt förändras – i Albanien, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro, Rumänien och Kosovo.

Vi samarbetar också med UNHCR och Röda Korset för att skala upp nätverket av barnvänliga trygga platser till stödcenter för barn och familjer – för ett ge dem omfattande stöd, skydd, juridisk hjälp och hjälp med familjeåterförening med mera.

Den här julen är 30 miljoner barn på flykt världen över. Ingen av dem önskar sig kanske filtar, vaccin eller ett katastrofpaket i julklapp. Men för många är det just vad som behövs för att överleva. I UNICEFs gåvoshop hittar du julklappar som räddar barns liv, och du får ett fint gåvobevis att ge bort.