Gå till innehållet
Laddar…

Miljontals syriska barn nås av hjälp i vinterkylan

Ännu en hård vinter väntar för de barn som drabbats av konflikten i Syrien. Mer än åtta miljoner barn är i stort behov av hjälp, både inom Syrien och på flykt därifrån. UNICEF finns på plats och arbetar för att barnen ska kunna hålla sig varma och friska.

© UNICEF/Haidar

© UNICEF/Haidar

Tidiga väderrapporter tyder på att den här vintern riskerar att bli hårdare än den förra, med mycket kalla dagar i både december och januari. Stormar och kraftigt snöfall hotar att förvärra situationen för de barn som redan kämpar för att överleva.

Den pågående konflikten i Syrien har tvingat mer än tre miljoner barn på flykt inom landet, ibland flera gånger om. I grannländerna Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten lever nu mer än 2,2 miljoner barn som flyktingar. Efter nära fem år av konflikt har många familjer helt slut på resurser, vilket gör det omöjligt att köpa nödvändigheter som varma kläder och filtar.

Vad gör UNICEF?

I år kommer UNICEF se till att 2,6 miljoner barn i Syrien och regionen får hjälp. Vi fokuserar på dem som drabbats hårdast – som internflyktingar och barn som lever på platser som är svåra att nå, eller i tillfälliga tältläger.

Bland annat delar vi ut varma kläder som köps in lokalt, filtar, kontantbidrag och kuponger så familjer kan köpa det mest nödvändiga. Vi ser också till att skolor får element så att barnen kan hålla sig varma under lektionerna. Men mer hjälp behövs för att vi ska kunna nå alla de barn som behöver hjälp i vinter.

I gåvoshopen hittar du julklapparna som räddar barns liv. Handa till exempel vinterkläder, vaccinpaket eller filtar. Allt du handlar skickas till de barn som behöver det mest, som barn på flykt från krig och konflikter. Du får fina gåvobevis att ge bort i julklapp.