UNI195911-575x384.jpg

Lille Chiengjiuk får

nötkräm mot undernäring

Barnen i Sydsudan är bland de mest utsatta i världen. Under de senaste två åren har omkring 2,3 miljoner människor tvingats på flykt från våldet, varav två tredjedelar är barn. Ett av dem är lille Chiengjiuk. Han är undernärd och har levt hela sitt liv på flykt.

Skribent |

Publicerad |

2015 12 18

Uppdaterad |

2015 12 18

Lille Chiengjiuk får nötkräm mot undernäring

Chiengjiuk är nio månader och har levt hela sitt liv vid FN:s bas för skydd av civila, i Bentiu. Här samlas människor på flykt från våldet i Unity State.

UNI195911-575x384.jpg
Chiengjiuk, nio månader, har levt hela sitt liv på flykt.Foto: © UNICEF/Rich

Chiengjiuk, nio månader, har levt hela sitt liv på flykt. Foto: © UNICEF/Rich

- Jag kom hit för att få skydd för ett år sedan, med min mamma och mina syskon. Min son föddes här på basen, men hans pappa dog innan dess, säger Chiengjiuks mamma Nyameat, som bara är 17 år.

- Chiengjiuk fick hög feber och diarré. Jag tror att problemet är vattnet, säger Nyameat.

Bentiu är den största platsen för skydd av civila i Sydsudan. Här bor mer än 100 000 människor. Mer än hälften är barn, och saniteten är oftast inte tillräckligt bra. När många lever tätt tillsammans under ohygieniska förhållanden är det vanligt att små barn får diarré och andra sjukdomar. Det leder i sin tur till att de har svårt att ta till sig näring från mat och drabbas av undernäring.

42 procent av barnen under fem år i Sydsudan är  stunted , det vill säga så undernärda att de inte växer och utvecklas som de ska. En kvarts miljon barn under fem år uppskattas vara svårt undernärda.

UNI195923-575x384.jpg
Mamma Nyameat med lille Chiengjiuk i famnen. Han håller i en påse nötkräm som hjälper honom att bli frisk från undernäring.Foto: © UNICEF/Rich

Mamma Nyameat med lille Chiengjiuk i famnen. Han håller i en påse nötkräm som hjälper honom att bli frisk från undernäring. Foto: © UNICEF/Rich

Nyameat tar del av UNICEFs näringsprogram för att Chiengjiuk ska få den vård han behöver för att bli frisk igen.

Bland annat sätter UNICEF in livräddande produkter som näringsrik nötkräm  och  högenergimjölk  för att behandla undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen kan vara allt som behövs för att rädda ett barns liv.

Genom att handla i UNICEFs gåvoshop i jul kan du vara med och hjälpa barn som Chiengjiuk. Allt du handlar skickas till de barn som behöver det mest. Du får fina gåvobevis att ge bort i julklapp. Beställ senast på söndag, 20 december, för att hinna få tryckta gåvobevis före julafton.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.