UN07227-575x383.jpg

UNICEF och WHO: Stoppa

belägringen av syriska städer

I veckan släpptes en humanitär konvoj äntligen fram till de belägrade städerna Madaya, Foua’a och Kafraya i Syrien. UNICEF kunde leverera livräddande näringsprodukter och medicin till 10 000 barn. Leveransen var ett välkommet framsteg för en befolkning i akut behov av hjälp.

Skribent |

Publicerad |

2016 01 15

Uppdaterad |

2016 01 15

UNICEF och WHO: Stoppa belägringen av syriska städer

[gallery ids="25819,25818"]

Under insatsen i Madaya mötte våra team många oroliga och hungriga barn och vuxna, varav flera var allvarligt undernärda. I staden bor 40 000 människor men det finns bara två läkare, som gör allt de kan för att rädda människors liv i en ohållbar situation.

Sjukvård och vaccinering kollapsar. Små barn i Madaya har inte vaccinerats mot polio, mässling eller andra sjukdomar på nära tio månader. Hanaa Singer, chef för UNICEF i Syrien, berättar om insatsen i Madaya:

– Tillsammans med WHO har vi sett till att de undersökta barn som visade tecken på undernäring har fått behandling. Tillståndet för en 17-årig pojke är livshotande och han behöver evakueras omedelbart, liksom en höggravid kvinna med komplikationer. En 16-årig pojke, Ali, var så svårt undernärd att han dog framför våra ögon på kliniken.

Situationen i Madaya är långt ifrån unik

På 15 olika platser i Syrien hålls civila under belägring av olika parter i konflikten. Omkring 400 000 människor hålls instängda, ibland under flera års tid, med mycket dålig tillgång till mat, rent vatten, sjukvård och andra grundläggande tjänster. Något som skördar liv, särskilt bland barn och äldre.

– Människorna vi mötte i Madaya var utmattade och mycket svaga. Läkarna var stressade och slutkörda, och arbetade dygnet runt med mycket begränsade resurser för att hjälpa barn och vuxna i nöd. Det är helt enkelt oacceptabelt att detta pågår år 2016, säger Hanaa Singer.

UN07227-575x383.jpg
Barn och deras familjer väntar tillsammans på tillstånd att lämna den belägrade staden Madaya.Foto: © UNICEF/Al Saleh/WFP.

Barn och deras familjer väntar tillsammans på tillstånd att lämna den belägrade staden Madaya. Foto: © UNICEF/Al Saleh/WFP.

På andra platser i landet lever mer än fyra miljoner människor i områden som är svåra att nå, med begränsad tillgång till humanitär hjälp. Belägring som krigstaktik, liksom att hindra humanitär hjälp från att komma fram till civila, är ett brott mot internationell humanitär rätt.

UNICEF och WHO vädjar om att all belägring av samhällen i Syrien måste upphöra. Den humanitära hjälpen måste få komma fram.

UNICEF finns på plats och kämpar för barnen i Syrien. Du kan vara med och hjälpa oss rädda liv. Ge en gåva till Syriens barn idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.