skolasyrien-575x396.jpg

Utbildning för Syriens barn

kräver snabbt ökade insatser

UNICEF vädjar nu om 24 miljarder kronor till katastrofarbetet för barn över hela världen under 2016. För första gången någonsin går största andelen till utbildning för barn i katastrofer. Främst gäller det syriska barn som akut behöver få gå i skola.

Skribent |

Publicerad |

2016 01 26

Uppdaterad |

2016 01 26

Utbildning för Syriens barn kräver snabbt ökade insatser

Enligt UNICEFs  Humanitarian Action for Children 2016 ska det totala antalet barn som ska få utbildning, i katastrofområden, kraftigt öka från 4,9 miljoner vid början av 2015, till 8,2 miljoner under det här året. Mer än hälften av barnen – fem miljoner – är syriska barn som antingen befinner sig i hemlandet eller i angränsande länder.

skolasyrien-575x396.jpg
Efter att ha missat ett år av sin utbildning går Shadia, 9, nu i UNICEF-stödd skola i ett flyktingläger i Dohuk i Kurdistan. "Jag gillar skolan så jag är glad att få gå dit."Foto: © UNICEF/Niles

Efter att ha missat ett år av sin utbildning går Shadia, 9, nu i UNICEF-stödd skola i ett flyktingläger i Dohuk i Kurdistan. "Jag gillar skolan så jag är glad att få gå dit." Foto: © UNICEF/Niles

Den stora ökningen innebär att en fjärdedel av UNICEFs katastrofinsatser, som totalt ska nå 43 miljoner barn, i år går till utbildning. Under de senaste tre åren har summan som UNICEF behöver för att täcka behoven fördubblats. De bakomliggande orsakerna är att krig, konflikter och extremt väder tvingar ett växande antal barn att fly från sina hem. Förutom att gå miste om skolan hotas barnen av matbrist, våld, sjukdomar och övergrepp.

Idag lever vart nionde barn i världen i ett konfliktområde. Siffror från 2015 visar att barn i konflikter löper dubbelt så stor risk att dö innan de hunnit fylla fem år, av orsaker som hade kunnat förebyggas, jämfört med andra barn.

Klimatförändringarna är ett växande hot. Över en halv miljard barn lever i områden med extremt hög risk för översvämningar, medan 160 miljoner barn hotas av extrem torka.

Antalet människor som tvingas att fly från sina hem fortsätter att växa. Enbart Europa har tagit emot mer än en miljon flyktingar och migranter under 2015.

Den största delen av UNICEFs appell – tio miljarder kronor – är öronmärkt för livräddande insatser i Syrien och för syriska flyktingar i Egypten, Irak, Jordanien, Libanon och Turkiet. Pengarna behövs till exempel till rent vatten, vaccinationer, utbildning och skydd av barn.

Andra områden som lyfts är exempelvis Jemen, Burundi, Nigeria, Kamerun, Niger, Tchad samt flyktingkrisen i Europa. Flera katastrofområden är kraftigt underfinansierade, till exempel Afghanistan, Kongo-Kinshasa och Sudan.

Under 2015 nådde UNICEF ut med humanitär hjälp till miljontals barn i katastrofer. Några exempel: UNICEF kämpar för barn i konflikt- och katastrofområden över hela världen. Vi ser till att barnen får gå i skolan, kan dricka rent vatten, och skyddas mot sjukdomar och exploatering. Men vi behöver din hjälp för att nå alla som behöver det. Ge en gåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.