foto-UNICEF-fgm-575x383.jpg

Kvinnlig könsstympning är

ett globalt problem

Minst 200 miljoner flickor och kvinnor i 30 länder har utsatts för kvinnlig könsstympning. Den livsfarliga sedvänjan är ett globalt problem, säger UNICEF idag på internationella dagen mot kvinnlig könsstympning.

Skribent |

Publicerad |

2016 02 06

Uppdaterad |

2016 02 06

Kvinnlig könsstympning är ett globalt problem

Kvinnlig könsstympning är ett globalt problem. Foto: © UNICEF

Ny statistik visar att hälften av de flickor och kvinnor som utsatts bor i tre länder – Egypten, Etiopien och Indonesien. Men det drabbar flickor och kvinnor i alla delar av världen. Sedvänjan finns inte bara i Afrika och Mellanöstern – även om den främst förekommer där – utan också i Asien, Australien, Europa, Nord- och Sydamerika.

Kvinnlig könsstympning, oavsett hur ingreppet går till, är ett allvarligt brott mot mänskliga rättigheter. Enligt statistiken är 44 miljoner av de som utsatts under 14 år. I Somalia har hela 98 procent av kvinnorna i åldern 15-49 år könsstympats. I de flesta länder gjordes ingreppet innan flickorna fyllt fem år.

Sedan 2008 har mer än 15 000 samhällen i 20 länder officiellt deklarerat att de slutar med sedvänjan, varav 2 000 förra året. Fem länder har kriminaliserat handlingen. Data visar också att allt fler människor som lever i länder där könsstympning förekommer tycker att det ska upphöra.

Kvinnlig könsstympning måste få ett slut. När de nya globala utvecklingsmålen antogs i september enades 193 länder om att utrota sedvänjan till 2030 – ett enormt framsteg. Men löftet räcker inte. Med växande befolkningar riskerar antalet kvinnor och flickor som utsätts att öka, något som hotar de framsteg som gjorts hittills.

Världens länder måste ta ett gemensamt ansvar globalt för att skydda flickor och stoppa könsstympningen. Varje flicka har rätt att få uppleva jämställdhet och att alla hennes mänskliga rättigheter respekteras.

Var med och kämpa för alla barns rättigheter. Bli Världsförälder idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fiyha - porträtt - 2023
Sudan

Innan den pågående konflikten i Sudan var 13-åriga Fiyha Al Tayeb Nasser ordförande för flickklubben i sin grundskola. Tillsammans med kompisar i klubben har hon informerat om hur skadliga sedvänjor som barnäktenskap och könsstympning påverkar barnen, och kämpat för att sätta stopp för de grymma företeelserna.

konsstympning_foto-unicef.jpg
Coronaviruset

Under det kommande årtiondet riskera två miljoner fler flickor och kvinnor att könsstympas, varnar UNICEF och UNFPA idag på internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Orsaken är pandemin – stängda skolor och avbrott i program som skyddar flickor mot den farliga sedvänjan. Tiden att agera är nu.

foto-fgm-jpg_fa684856b35fec26-scaled.jpg
Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning

Idag är det internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. Var 8:e sekund könsstympas en flicka någonstans i världen, ofta med en enkel kniv – utan bedövning. UNICEF arbetar hårt för att stoppa det här grova brottet mot flickors rättigheter.