Default hero image

Besök från Mongoliet gav

svenska elever perspektiv

I fredags samlades över 100 elever och lärare från olika skolor runt om i landet för att under en hel dag fördjupa sig i Operation Dagsverke. Det blev en dag fylld av engagemang och värme.

Skribent |

Publicerad |

2016 02 12

Uppdaterad |

2016 02 12

Besök från Mongoliet gav svenska elever perspektiv

På konferensen hade vi bland annat ett exklusivt besök från Mongoliet: Munkhshur, 14 år som har en fysisk funktionsnedsättning från födseln och tar sig fram med hjälp av rullstol och Byambadorj, 15 år och är döv sedan födseln. De hade rest hela vägen till Sverige för att berätta om sina liv i Mongoliet. Hur deras vardag ser ut och hur de tillsammans med UNICEF har fått hjälp att kunna gå i skolan trots sina funktionsnedsättningar. Tjejerna var mycket uppskattade och fick svara på massvis med frågor av eleverna och lärarna som var på plats.

https://www.youtube.com/watch?v=bXdwsZsKz8A

Vi hade även glädjen att ha få inspireras av entreprenören och idrottaren David Lega som inspirerade oss alla på plats om att göra det omöjliga möjligt.

Utöver våra gäster hade eleverna och lärarna även chansen att få testa en 3D-film från ett flyktingläger genom VR-glasögon. Det var en känslosam upplevelse som öppnade upp ögonen för många.

På eftermiddagen röstade eleverna fram vart nästa års insamling ska gå till. Det var en majoritet som röstade fram UNICEFs projekt i Namibia för att minska spridningen av hiv i landet. Eleverna ansåg att det här är ett viktigt projekt med långsiktiga positiva effekter.

Ett stort tack till alla engagerade och kloka elever och lärare som fanns på plats under dagen. Hoppas ni känner er inspirerade och vill ge järnet inför årets Operation Dagsverke! Nu kör vi!

Om ni inte hunnit anmäla er, så är det inte försent:  anmäl er här . Lycka till alla dagsverkare!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.