Gå till innehållet
Laddar…

Varje dag dör två barn på Medelhavet

Sedan september har i genomsnitt två barn omkommit varje dag på flykt över Medelhavet. Och antalet stiger. "Länder kan och måste samarbeta för att göra resan säkrare. Ingen sätter sitt barn i en båt om det finns ett tryggare alternativ," säger UNICEFs högste chef Anthony Lake.

En man hjälper en liten flicka som nyligen anlänt med gummibåt till Lesbos, Grekland. Foto: © UNICEF/Gilbertson

En man hjälper en liten flicka som nyligen anlänt med gummibåt till Lesbos, Grekland. Foto: © UNICEF/Gilbertson

Sedan den lille pojken Alan Kurdis död uppmärksammades världen över i september förra året har mer än 340 barn förlorat sina liv i östra Medelhavet. Det verkliga antalet är troligen mycket högre. Nu vädjar UNICEF, IOM (International Organization for Migration) och UNHCR om att mer måste göras för att skydda dem.

– Vi kan inte strunta i en tragedi där så många unga liv går förlorade. Länder kan och måste samarbeta för att göra resan säkrare. Ingen sätter sitt barn i en båt om det finns ett tryggare alternativ, säger UNICEFs högste chef Anthony Lake.

Sträckan över Egeiska havet, mellan Turkiet och Grekland, är en av de dödligaste i världen för flyktingar och migranter. Hårt vinterväder, överlastade båtar av dålig kvalitet och bristande livräddningsutrustning ökar risken för att båtarna kapsejsar och gör resan ännu farligare.

– Större insatser krävs för att bekämpa smuggling och trafficking, säger Filippo Grandi, chef för UNHCR. Att skapa sätt för människor att resa lagligt och säkert genom till exempel vidarebosättning eller program för familjeåterförening, borde vara en prioritering för att få ner antalet dödsfall.

Mer än en tredjedel av alla flyktingar och migranter är nu barn (36 procent) och risken att de omkommer när de försöker ta sig över havet har ökat allt eftersom barnen på flykt blivit fler. Under de första sex veckorna i år drunknade 410 personer.

FN:s generalsekreterare har kallat till ett toppmöte om global ansvarsfördelning för syriska flyktingar den 30 mars i Genève.

UNICEF finns på plats för barnen i de konfliktdrabbade länderna, i flyktingläger och längs flyktvägen. Men mer hjälp behövs. Var med och kämpa för barn på flykt, ge en gåva nu.