UN010930-575x383.jpg

UNICEF finns på plats för

barnen i Fiji efter cyklonen

I fredags drog cyklonen Winston in över Fijiöarna i Stilla havet, den värsta storm som någonsin drabbat ögruppen. UNICEF finns på plats och levererar livräddande förnödenheter till barn och deras familjer. Mer än 165 000 barn kan vara drabbade.

Skribent |

Publicerad |

2016 02 23

Uppdaterad |

2016 02 23

UNICEF finns på plats för barnen i Fiji efter cyklonen

Jämfört med cyklonen Pam som förra året drog in över ögruppen Vanuatu , har cyklonen Winston drabbat mycket mer tätbefolkade öar. Det är ännu inte klart hur stor skada cyklonen har orsakat, särskilt i samhällen på avlägsna öar. På många platser är kommunikationerna ännu utslagna. Stora delar av landet har drabbats av strömavbrott och saknar även tillgång till rent vatten.

Efter en cyklon är riskerna för vattenburna sjukdomar stor. Barn, familjer och samhällen på Fijiöarna kommer att behöva mycket stort stöd när det gäller rent vatten, sanitet och hygien. UNICEF levererar bland annat vattenbehållare, vattenreningstabletter , skolmaterial, tvål och tillfälliga toaletter.

UN010930-575x383.jpg
UNICEFs personal på FIji packar livräddande förnödenheter till barnen som drabbats av cyklonen.Foto: © UNICEF/Hing

UNICEFs personal på FIji packar livräddande förnödenheter till barnen som drabbats av cyklonen. Foto: © UNICEF/Hing

– UNICEFs första prioritet att skydda de mest utsatta, som barn, gravida och nya mammor, säger Isabelle Austin, ställföreträdande chef för UNICEF Pacific. I de hårdast drabbade områdena har många förlorat allt.

– Vi arbetar dygnet runt för att leverera förnödenheter, i samarbete med Fijis regering. Vi fokuserar på rent vatten och sanitet, utbildning, näring och att skydda barnen. Vi samarbetar också för att undersöka precis hur komplex och omfattande katastrofen faktiskt är, säger Isabelle Austin.

Många skolor har förstörts eller används som skydd för dem som förlorat sina hem. UNICEF kommer att sätta upp tält för tillfälliga klassrum och leverera school-in-a-box för att se till att barnen så snabbt som möjligt kan komma tillbaka till skolan. Varje school-in-a-box innehåller allt material som behövs för att en lärare ska kunna undervisa upp till 40 barn.

Bella-575x433.jpg
Bella, 6 år: "Jag tände ljus medan jag väntade på orkanen. När den kom så skakade hela huset och våra fönster gick sönder."Foto: © UNICEF UK

Bella, 6 år: "Jag tände ljus medan jag väntade på orkanen. När den kom så skakade hela huset och våra fönster gick sönder." Foto: © UNICEF UK

Redan innan katastrofen slog till arbetade UNICEF för att informera och se till att befolkningen kunde förbereda sig på ett så bra sätt som möjligt. Förra veckan fick till exempel 25 lärare utbildning som de nu direkt kan använda sig av för att hjälpa samhällen återhämta sig efter cyklonen.

UNICEF finns på plats för barnen i Fiji och vi kommer att stanna så länge de behöver oss. Men vi behöver din hjälp.

Var med oss och kämpa för barnen i Fiji och barn som drabbas av konflikter och katastrofer över hela världen.  Ge en katastrofgåva idag .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.