Gå till innehållet
Laddar…

”Jag gömde min yngste son i en resväska för att skydda honom”

Cyklonen Winston har slagit hårt mot Fijiöarna i Stilla havet. Och som i alla katastrofer är det barnen som drabbas värst. UNICEF finns på plats och kämpar för att hjälpa barnen och deras familjer. Möt några av dem som fått sina liv och hem slagna i spillror.

Salome står i vad som återstår av familjens hus efter cyklonen Winston, i byn Tavua på ön Koro, Fiji. Salome gjorde allt hon kunde för att skydda sina två söner när stormen kom. Familjen kröp ihop tillsammans i ett hörn i vardagsrummet, men stormen började slita loss delar av huset. Först försvann taket och sedan väggarna. Tillslut fanns ingenting kvar förutom golvet de satt på. Salome berättar: ”Jag gömde min yngste son i en resväska för att skydda honom.” Med sin kropp skyddade hon spädbarnet i väskan och sin andre son. Trädgrenar och annat som stormen slitit loss slog mot hennes rygg. När stormen lugnade sig sprang de till evakueringscentret. Foto: © UNICEF Pacific/Hing

Alipate, 1 år, sittar i mamma Etas knä. Familjen har sökt skydd i den lokala byskolan, på ön Viti Levu. De överlevde stormen genom att kura ihop sig i det enda rummet som blev kvar när stormen slet bort deras hus. I timmar satt de i regnet innan de kunde ta sig till evakueringscentret. Foto: © UNICEF Pacific/Sokhin

Tuvosa, 3 år, sitter i mamma Kalisis knä i familjens sönderslitna hus på ön Viti Levu. ”Vi förlorade allt. Vi har inget hus och ingen mat. Jag, min mamma och Tuvosa gömde oss under sängen när stormen kom och min man försökte hålla väggen uppe. Min son bara grät när han insåg vad som hänt med huset. Han har inte varit sig själv sedan dess,” säger Kalisi.

På ön Koro berättar Vonevatevetaqula om hur hennes barnbarn Suliatonga nästan försvann i stormen: ”En våg kom och slet Suliatonga ur min famn när vi kämpade för att komma undan. Han skrek och skrek när vågorna kastade runt honom. Som tur var fick hans farbror tag i honom och kunde rädda honom från de arga vågorna.” Foto: © UNICEF Pacific/Hing

En familj på ön Koro har hämtat förnödenheter. UNICEF samarbetar med Fijis regering inom vatten, sanitet och hygien, utbildning, skydd av barn, hälsovård och näring, för att se till att barnen och deras familjer får vad de behöver. Foto: © UNICEF Pacific/Hing

När cyklonen drog in träffade den Fijis två huvudöar, samt en mängd mindre öar, med vindhastigheter på upp till 320 kilometer i timmen – bland det högsta som någonsin registrerats på jorden. Hittills har 44 personer rapporterats döda, varav tre barn. Antalet förväntas stiga.

Skolorna på Fiji håller stängt den kommande veckan, och sammanlagt har 67 skolor förstörts eller skadats allvarligt. Andra används som skydd för människor som förlorat sina hem. Mer än 22 600 människor befinner sig i 246 evakueringscenter.

Livräddande förnödenheter från UNICEF levereras till ön Koro. Foto: © UNICEF Pacific/Hing

Livräddande förnödenheter från UNICEF levereras till ön Koro. Foto: © UNICEF Pacific/Hing

UNICEF finns på plats och levererar bland annat vattenbehållare, vattenreningstabletter, skolmaterial, school-in-a-box, hygienprodukter och tillfälliga toaletter. Barn är alltid extremt sårbara och utsatta i katastrofer och har särskilda behov av hjälp. Vi ser till att barnen prioriteras och att deras rättigheter tillgodoses.

Var med oss och kämpa för barnen i Fiji och barn som drabbas av konflikter och katastrofer över hela världen. Ge en katastrofgåva idag.