Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF når fram till belägrade städer i Syrien

Barn och familjer i belägrade städer i Syrien är i akut behov av hjälp. Under februari månad nådde UNICEF och partners fram med livräddande förnödenheter till 100 000 människor, bland annat i staden Moadamiyeh.

– Vad kommer ni med? Jag hoppas på mat, och skor. Mina är väldigt gamla och de börjar bli trånga, sade ett av de barn som såg lastbilarna rulla in i Moadamiyeh.

Moadamiyeh är en av de belägrade städer i Syrien som helt skurits av från humanitär hjälp. I staden bor 45 000 människor, varav mer än 19 000 barn. Moadamiyeh ligger bara en mil från Damaskus där FN-konvojen startade, men ändå tog det 36 timmar för de 55 lastbilarna att nå fram på grund av den långa processen att få tillstånd att leverera den humanitära hjälpen.

Några barn har samlats vid en av lastbilarna som i förra veckan nådde fram till den belägrade staden Moadamiyeh i Syrien. Sammanlagt levererade UNICEF 16 lastbilar fulla med bland annat vinterkläder. Foto: © UNICEF/El Ouerchefani

Några barn har samlats vid en av lastbilarna som i förra veckan nådde fram till den belägrade staden Moadamiyeh i Syrien. Sammanlagt levererade UNICEF 16 lastbilar fulla med bland annat vinterkläder. Foto: © UNICEF/El Ouerchefani

Hundratals barn och vuxna hade samlats för att möta konvojen som nådde fram förra veckan. UNICEFs team av sjukvårds- och näringsexperter arbetade snabbt för att undersöka så många barn och mammor som möjligt.

En ung mamma med en 6-månaders bebis i famnen fick beskedet att hennes son var svårt akut undernärd, och de skickades till ett lokalt sjukhus där UNICEFs personal fanns på plats för att leverera närings- och sjukvårdsprodukter.

”Det blir hemskt kallt på nätterna”

Människorna i staden berättade att ingenting fanns att köpa, ingen hade någon mat att sälja. Många frågade efter tändare, en högt eftertraktad vara:

– Vi måste kunna göra eld för att laga mat eller hålla värmen, berättade en kvinna. Våra hem är skadade, alla fönster har blåsts ut. Det blir hemskt kallt på nätterna.

– Vi har inte haft elektricitet på många år, berättade Udai, nio år. Vi har ett kylskåp hemma men jag har aldrig sett att det har fungerat.

100 000 har fått hjälp

Vid den här leveransen till Moadamiyeh, den andra av två, deltog UNICEF med 16 lastbilar lastade med 8 000 vinterpaket. Varje paket innehöll vinterkläder till ett barn: en varm jacka och byxor, en ylletröja, underställ, sockor, handskar, en mössa och ett par skor. Vi levererade också 7 300 paket med blöjor. Några dagar tidigare levererade vi livräddande närings- och sjukvårdsprodukter.

Två små pojkar samlar ved i Kafr Batna, Syrien. De är två av mer än två miljoner barn som lever i områden som är svåra att nå i Syrien. Foto: © UNICEF/Al Shami

Två små pojkar samlar ved i Kafr Batna, Syrien. De är två av mer än två miljoner barn som lever i områden som är svåra att nå. Foto: © UNICEF/Al Shami

Samma dag nådde UNICEF tillsammans med ytterligare en FN-konvoj fram till den belägrade staden Kafr Batna. Staden hade inte nåtts av hjälp sedan maj 2014 och hit levererade vi också livräddande sjukvårds- och näringsprodukter. Sammanlagt under februari har UNICEF och partners nått 100 000 människor med hjälp i belägrade städer i Syrien. Bland annat delar vi ut näringstillskott mot undernäring, sjukvårdsprodukter, skolmaterial och ser till att familjer kan få rent vatten.

Mer än 4,6 miljoner människor – varav mer än två miljoner barn – lever i otillgängliga områden i Syrien. UNICEF välkomnade vapenvilan som inleddes i slutet av förra veckan. Nu måste löften mötas av handling för att helt stoppa våldet och förstörelsen i Syrien. Människorna har lidit under allt för lång tid. Syriens barn har rätt till en vanlig barndom och till en framtid.

UNICEF finns på plats och kämpar för barnen i Syrien. Du kan vara med och hjälpa oss rädda liv. Ge en gåva till Syriens barn idag.