UN011362-1-575x383.jpg

Fiji: 120 000 barn

drabbade av cyklonen

Drygt en vecka har gått sedan cyklonen Winston slog till mot Fijiöarna. 40 procent av befolkningen – 347 000 människor – uppges nu vara drabbade. 120 000 av dem är barn. Cyklonen är den starkaste som dragit in över land efter tyfonen Haiyan som drabbade Filippinerna 2013.

Skribent |

Publicerad |

2016 03 02

Uppdaterad |

2016 03 02

Fiji: 120 000 barn drabbade av cyklonen

– Det är en omfattande katastrof för Fiji, säger Dr. Karen Allen, chef för UNICEF Pacific. Det står nu klart att 40 procent av barnen är drabbade. Vi har träffat alltför många barn som förlorat allt: sina ägodelar, sitt hem, familjens skörd som de är beroende av för mat och inkomst, sin skola, tillgången till vård. Många av barnen saknar rent vatten och tak över huvudet. De behöver akut hjälp nu.

UN011362-1-575x383.jpg
Adi, 13, och lillebror Waisake, 4, står vid ruinerna av familjens hem som förstördes i cyklonen.Foto: © UNICEF/Sokhin

Adi, 13, och lillebror Waisake, 4, står vid ruinerna av familjens hem som förstördes i cyklonen. Foto: © UNICEF/Sokhin

Ett av barnen som drabbats är Adi, 13 år, från byn Yageta på en av de avlägsna Yasawaöarna:

– Jag såg hur vårt hus började rasa ihop. Jag tog tag i min bror Waisake och så sprang vi. Jag var så rädd. Vi sprang från hus till hus tre gånger. Nu är jag så ledsen att huset där jag vuxit upp är helt förstört, säger hon.

Adis histora är tyvärr långt ifrån unik. Dessutom har många skolor förstörts eller skadats – en plats som i katastrofer ofta blir ett barns trygghet. Fijis utbildningsministerium rapporterar att minst 240 skolor har skadats eller förstörts. Många används också som tillfälliga evakueringscenter för familjer som förlorat sina hem.

Vad gör UNICEF?

UNICEF arbetar dygnet runt för att hjälpa Fijis regering att få tillbaka barnen till skolan så snart som möjligt. I måndags kunde 1177 skolor öppna igen, men för hundratals kommer det att dröja på grund av skadorna. Under den senaste veckan har UNICEF levererat 60 tillfälliga klassrum till de värst drabbade skolorna, och många fler är på väg.

Varje tillfälligt klassrum består av ett stort tält och skolmaterial för 40 elever och lärare. De gör det möjligt för barnen att snabbt komma igång med sin utbildning igen och få en känsla av vardag i en traumatisk situation. Skolan hjälper också till att hålla barnen trygga under dagen, när föräldrarna försöker bygga upp familjernas liv och försörjning igen.

UNICEF arbetar också för att se till att barnen och deras familjer har tillgång till rent dricksvatten, sanitet, sjukvård och skydd. Vi gör bland annat följande: Var med och kämpa för barnen på Fiji och i andra katastrofer.  Ge en katastrofgåva idag .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.