Victor-_8mars-575x383.jpg

Män måste engagera sig

mer i kvinnors rättigheter

Idag på internationella kvinnodagen bloggar UNICEF Sveriges Eva Dalekant om vikten av att män blir mer engagerade i att stärka kvinnors rättigheter. Genom ett pilotprojekt i Namibia påverkar män andra män för att minska spridningen av hiv och stärka jämställdheten i landet.

Skribent |

Publicerad |

2016 03 08

Uppdaterad |

2016 03 08

Män måste engagera sig mer i kvinnors rättigheter

Vi sitter i skuggan under ett träd i förmiddagshettan i Ondjondjo i norra Namibia. Ett trettiotal kvinnor och några män lyssnar på när Viktor Hango pratar om hur viktigt det är för männen att vara delaktiga i sin frus eller flickväns graviditet och förlossning.

Victor-_8mars-575x383.jpg
Viktor Hango i Namibia arbetar för att få fler män att att vara delaktiga i sin frus eller flickväns graviditet och förlossning.Foto: © UNICEF

Viktor Hango i Namibia arbetar för att få fler män att att vara delaktiga i sin frus eller flickväns graviditet och förlossning. Foto: © UNICEF

Han berättar med inlevelse om hur viktigt det är att båda testar sig för hiv under graviditeten och hur det kan rädda deras barns liv. Genom att vara med från början får papporna samma kunskap som mammorna om både mammans och barnets hälsa och behov, något som kan vara livsavgörande för båda. Dessa möten hålls 1-2 gånger varje månad i byn, och alla är inbjudna att delta.

48-årige Viktor är en så kallad "male champion". Mötena är en del av ett pilotprojekt som stöds av UNICEF i Namibia, för att minska spridningen av hiv och förbättra den svaga jämställdheten i landet. I ett land där de flesta ser graviditet och omvårdnad av barn som enbart kvinnornas ansvar, är Viktor ett undantag och föredöme.

Han har själv fyra barn och var främst med sitt fjärde barn med och stöttade sin fru hela vägen. Nu tycker han att det borde vara en självklarhet för alla blivande pappor, och arbetar för att övertyga andra män.

magdalena_8mars.jpg
Magdalena berättar stolt om hur hennes man engagerat sig i alla hennes tre graviditeter.Foto: © UNICEF

Magdalena berättar stolt om hur hennes man engagerat sig i alla hennes tre graviditeter. Foto: © UNICEF

När kvinnorna under trädet i Ondjondjo får frågan om hur många män som varit delaktiga under deras graviditet och förlossning svarar nästan alla nej. Men 29-åriga Magdalena svarar ja och berättar stolt om hur hennes man var delaktig i alla hennes tre graviditeter. Han deltog vid vårdbesöken både före och efter födseln av deras barn, som nu är tre, sju och nio år gamla. De går nu tillsammans och testar sig för hiv var tredje månad.

Detta visar hur viktigt det är att män blir mer engagerade i att stärka kvinnors rättigheter. När männen får mer kunskap om kvinnans rättigheter, barnafödande och familjeplanering leder det ofta till att paret kan prata mer öppet om dessa känsliga frågor och att kvinnan får mer inflytande över dessa livsavgörande beslut.

För alltför många kvinnor i världen ligger makten över hennes sexualitet, kropp och barnafödande hos någon annan än henne själv. För att ändra på det måste vi i högre grad nå ut till männen och pojkarna som i många fall sitter på denna makt.

Biståndsminister Isabella Lövin betonade Sveriges stöd till detta viktiga arbete när hon deltog i RSFU:s barnvagnsmarsch som hölls i helgen. Vi är glada över Sveriges stora engagemang i frågan, och att en del av biståndsmedlen går till UNICEFs många insatser runt om i världen för att stärka kvinnors rätt till sin egen kropp.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

1X4A5830.jpg
Sierra Leone

Tänk om alla barn kunde få en trygg och kärleksfull start i livet, och att alla som föder skulle känna sig omhändertagna under sin förlossning. Jag är övertygad om att det skulle lösa många av världens problem. Peace on Earth begins with Birth som det så fint heter.

maja-gravid-1-e1653394214475.jpeg
Sverige

Under graviditeten med min äldsta son var jag aldrig riktigt nervös. Genom åren som gått har jag fått många många meddelanden från kvinnor som är oroliga över missfall, och resan fram till födseln. Men jag har aldrig kunnat relatera. Naivt nu i efterhand men just där och då ganska så skönt. Jag var så lycklig bara och stannade i den känslan. Så bra som jag mådde under min första graviditet hade jag inte gjort på många år och jag spenderade tiden med att vila, baka alla jordens kakor, boa in mig och sova sova sova. Jag njöt av varje spark, njöt av varenda sekund.