OD_0316-575x383.jpg

Låt Operation Dagsverke stärka

barns rättigheter i skolan

Skolan har en viktig roll när det kommer till att förmedla de grundläggande värderingar vi vill att vårt samhälle ska vila på. Operation Dagsverke som genomförs i maj är ett perfekt tillfälle för elever och lärare att arbeta praktiskt med barnkonventionen och mänskliga rättigheter.

Skribent |

Publicerad |

2016 03 21

Uppdaterad |

2016 03 21

Låt Operation Dagsverke stärka barns rättigheter i skolan

Foto: © Melker Dahlstrand

Ända sedan 1960-talet har skolor runt om i Sverige kunnat engagera sig i Operation Dagsverke , en insamlings- och informationskampanj för elever i högstadiet och gymnasiet. Sedan 2013 drivs kampanjen av UNICEF Sverige. Tanken är att sprida kunskap om barns rättigheter och göra det möjligt för fler barn i världen att gå i skolan.

Kampanjen hjälper också lärare att på ett enkelt sätt leva upp till läroplanernas krav att skolan ska undervisa om barns rättigheter. I årets kampanj, som pågår mellan den 23 och 27 maj, går de insamlade pengarna till att fler  barn som lever med funktionsnedsättning i Mongoliet  ska kunna gå i skolan.

I det senaste numret av Lärarnas Tidning har lärare från fem skolor  skrivit en artikel om Operation Dagsverkes viktiga uppdrag för Sveriges skolelever :

”Det är lätt att genomföra Operation Dagsverke inom skolans värld och det är verkligen roligt att känna att skolan kan vara med och bidra till något så positivt som andra barns rätt till utbildning. Att det dessutom ingår i skolans uppdrag att undervisa om mänskliga rättigheter och barns rättigheter gör kampanjen än mer angelägen."

"Att eleverna får ta ansvar och på egen hand driva kampanjen, planera och genomföra dagsverken bidrar också till att de utvecklar sin förmåga att tänka kreativt och ta ansvar för planering och genomförande.”

Även i Skolvärlden kan ni läsa  om hur Operation Dagsverke kan fungera som ett verktyg i skolan för att förmedla viktig kunskap om och respekt för de mänskliga rättigheterna.

På UNICEF ser vi fram emot vårens Operation Dagsverke och hoppas att så många skolor som möjligt ska ta chansen att delta. Anmäl din skola idag eller läs mer om vårens Operation Dagsverke här.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.