Default hero image

Trots att allt fler människor världen över under senare år fått tillgång till rent vatten, slår klimatförändringar hårt mot barnen. Tillgången till rent vatten hotas för miljontals som lever i områden utsatta för torka eller översvämningar, säger UNICEF på Världsvattendagen.

Skribent |

Publicerad |

2016 03 22

Uppdaterad |

2016 03 22

Klimatförändringar hotar tillgången på rent vatten

Vid slutet av 2015 saknade 663 miljoner människor världen över tillgång till vatten från säkra vattenkällor. Men nu visar nya testmetoder att så många som 1,8 miljarder människor riskerar att dricka vatten som innehåller E. coli-bakterier – även från vissa säkra vattenkällor.

Dålig sanitet är en av de största orsakerna till smutsigt vatten. 2,4 miljarder människor saknar tillgång till ordentliga toaletter och strax under en miljard människor tvingas göra sina behov utomhus. Risken att vatten smutsas ner blir ännu större på grund av klimatförändringar.

[gallery ids="26025,26026"]

Klimatförändringar innebär mer torka, fler översvämningar, värmeböljor och andra svåra väderförhållanden , som just nu har drabbat södra och östra Afrika. Ett barn som inte har tillgång till rent vatten och sanitet drabbas hårdare av en kris och har svårare att återhämta sig efteråt. Varje dag dör 800 barn av smutsigt vatten.

Men, genom globalt samarbete kan vi förändra detta och undvika klimatförändringarnas värsta effekter . En mer rättvis tillgång till säkra, hållbara och klimattåliga vattenkällor hjälper till att skydda de mest utsatta barnen före, under och efter klimatkatastrofer.

Vad gör UNICEF?

UNICEF anlitas som vattenexperter och utvecklar tillsammans med regeringar strategier för att fler ska få tillgång till rent vatten. Med lokala partners reparerar vi pumpar, borrar brunnar och bygger nya vatten och avloppssystem. Vi sprider också kunskap om vikten av hygien, bland annat genom att barnen får lära sig i skolan och tar med sig kunskapen hem till sina familjer. Vi delar ut vattenreningstabletter, levererar dricksvatten i stora lastbilar och installerar vattentankar och toaletter i katastrofområden och flyktingläger över hela världen.

[gallery ids="26032,26030,26027,26029,26031"]

UNICEF arbetar också med innovativa lösningar - som soldrivna vattenpumpar och metoder för att ta hand om och rena regnvatten - för att minska riskerna och skydda vattentillförseln för barn. Vi bygger klimatsäker vatteninfrastruktur, förbereder samhällen inför möjliga katastrofer och stärker barnen i att själva vara med och kämpa för sin framtid.

Det är lätt att ta rent vatten för givet. Men för många barn är det långt ifrån en självklarhet. Var med och rädda barns liv, ge en gåva idag. Du kan också köpa vattenreningstabletter i vår gåvoshop.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vatten-Kongo.jpg
Klimatförändringar

Det är värre än vi trott. Men ännu finns en chans att undvika total katastrof - om världens ledare agerar nu. Så kan FN:s klimatpanels (IPCC) senaste rapport sammanfattas. Varför agerar inte världens ledare?

un0546945.jpg
Klimatförändringar

Klimatmötet lämnade många frustrerade över otillräckliga åtaganden för att förhindra de värsta effekterna av klimatförändringarna. UNICEF Sverige ser positivt på ett starkare erkännande av barn och ungas deltagande, men vi fortsätter att arbeta för att världens beslutsfattare ska garantera barn och unga inflytande i alla beslut som rör klimat och miljö.

dsc7571.jpg
Klimatförändringar

Klimatförändringarna är den största krisen världen står inför och det största hotet för barn och unga. De uttrycker nu sin frustration över vuxnas brist på handling. UNICEF lyfter ungas röster och gör det möjligt för dem att delta på olika nivåer, nu på globala klimatkonferensen COP 26 i Glasgow.