zimbabwe_fb2-575x412.jpg

Allt fler barn svårt

undernärda i Zimbabwe

Zimbabwe har drabbats av landets värsta undernäringskris på femton år. 33 000 barn behöver nu behandling mot svår akut undernäring, enligt UNICEF. Väderfenomenet El Niño har skapat en svår torka och stora insatser krävs för att stoppa en hungerkatastrof innan det är för sent.

Skribent |

Publicerad |

2016 03 23

Uppdaterad |

2016 03 23

Allt fler barn svårt undernärda i Zimbabwe

Bara under de senaste åtta månaderna har antalet familjer som lider av hunger fördubblats i Zimbabwe. Som alltid drabbas barnen hårdast. UNICEF samarbetar med regeringen och partners för att hjälpa barnen och deras familjer, men mer måste göras för att förhindra att situationen blir utom kontroll.

Två säsonger i rad utan regn har minskat skördarna, boskapen och livsmedelslagren och vattenkällor har torkat ut. Enligt en undersökning förra månaden är nu nära 2,8 miljoner människor på landsbygden i Zimbabwe i behov av livsmedelsstöd. Hälften är barn under 18 år.

zimbabwe_fb2-575x412.jpg
En liten flicka i Binga, Zimbabwe, äter ett slags gröt och pumpablad. Det är hennes enda mål mat för dagen.Foto: © UNICEF Zimbabwe

En liten flicka i Binga, Zimbabwe, äter ett slags gröt och pumpablad. Det är hennes enda mål mat för dagen. Foto: © UNICEF ZimbabweTvå säsonger i rad utan regn har minskat skördarna, boskapen och livsmedelslagren och vattenkällor har torkat ut. Enligt en undersökning förra månaden är nu nära 2,8 miljoner människor på landsbygden i Zimbabwe i behov av livsmedelsstöd. Hälften är barn under 18 år.

  • 2,1 procent av barnen under fem år lider nu av svår akut undernäring. Den internationella gränsen för katastrofläge är två procent.

  • De flesta barn som lider av svår akut undernäring är mellan ett och två år.

  • 35 procent av hushållen har inte tillräckligt med vatten. Det tvingar barn, särskilt flickor, att gå mycket långa sträckor för att hitta vatten. Barn riskerar också att drabbas av vattenburna sjukdomar.

zimbabwe_fb-575x382.jpg
UNICEF undersöker just nu alla barn under fem år i Zimbabwe för tecken på undernäring. Om ett barn bekräftas vara undernärt skickas barnet snabbt till en hälsoklinik för att få vård. Men mer resurser behövs för att vi ska kunna hjälpa alla barn som behöveFoto: © UNICEF Zimbabwe

UNICEF undersöker just nu alla barn under fem år i Zimbabwe för tecken på undernäring. Om ett barn bekräftas vara undernärt skickas barnet snabbt till en hälsoklinik för att få vård. Men mer resurser behövs för att vi ska kunna hjälpa alla barn som behöver vård mot undernäring. Foto: © UNICEF Zimbabwe

Läget är akut

Stora delar av östra och södra Afrika är drabbade på liknande sätt som Zimbabwe. Sammanlagt är en miljon barn drabbade av svår akut undernäring, något som mycket få återhämtar sig från om de inte får behandling direkt.

  • Tio miljoner människor är drabbade av torkan i Etiopien och 435 000 barn är i akut behov av behandling mot undernäring.

  • I Malawi är nästan hälften av alla barn under fem år stunted (kroniskt undernärda).

  • I många länder är resurserna snart helt slut, och den humanitära hjälpen hinner just nu inte med. Den stora bristen på finansiering riskerar att skapa en katastrof med fruktansvärda konsekvenser för miljontals barn och familjer.

UN010296-575x383.jpg
Den här mamman skyndade sig att söka vård när en av hennes sju månader gamla tvillingar plötsligt blev mycket dålig: "Hawal ville inte amma och han blev plötsligt alldeles slapp och fick svårt att andas. Jag var så rädd att han skulle dö, han var så litenFoto: © UNICEF Ethiopia/Ayene

Den här mamman skyndade sig att söka vård när en av hennes sju månader gamla tvillingar plötsligt blev mycket dålig: "Hawal ville inte amma och han blev plötsligt alldeles slapp och fick svårt att andas. Jag var så rädd att han skulle dö, han var så liten." Hawal vägde bara 3,5 kilo och var svårt undernärd när han kom till vårdcentralen. Där fick han dricka högenergimjölk från UNICEF. "Jag är helt säker på att mjölken räddade min sons liv," säger Hawals mamma. Foto: © UNICEF Ethiopia/Ayene

UNICEF fokuserar på de mest utsatta barnen och kvinnorna för att hjälpa dem ta sig igenom och återhämta sig från krisen. Men vi behöver mer resurser för att kunna fortsätta arbetet och se till att barnen får rätt näring, hälsovård, vatten och sanitet, utbildning och skydd mot sjukdomar.

Var med och kämpa för barn som Hawal.  Ge en katastrofgåva idag och rädda barns liv. Du kan också köpa högenergimjölk och näringsrik nötkräm i vår gåvoshop. Allt du handlar skickas till de barn som behöver det mest.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.