UN011701-575x383.jpg

Ny cyklon hotar barn

och familjer i Fiji

För en dryg månad sedan drabbades Fijiöarna hårt när cyklonen Winston slog till med full kraft. 40 procent av befolkningen drabbades, varav 120 000 barn. Nu hotar en ny cyklon att förvärra läget för barnen och deras familjer.

Skribent |

Publicerad |

2016 04 06

Uppdaterad |

2016 04 06

Ny cyklon hotar barn och familjer i Fiji

Makelesi, 7 år, står i ett förstört skolbibliotek i Nabau, Fiji. Det tog bara några minuter för cyklonen Winston att slita av skolans tak. Nu hotas landet av ännu en cyklon. Foto: © UNICEF/Sokhin

Vädret har redan orsakat omfattande översvämningar i stora delar av landet, bland annat på platser som drabbats hårt av den förra cyklonen. Under det kommande dygnet förväntas cyklonen Zena slå till mot Viti Levu, där mer än 70 procent av Fijis befolkning bor. Här ligger också den tätbefolkade huvudstaden Suva.

– Översvämningarna och stormen kommer vid sämsta tänkbara tillfälle för barnen och deras familjer. Allt för många bor fortfarande under tillfälligt skydd, i tält eller evakueringscenter. Vissa har bara en presenning eller en bit plåt som tak över huvudet, säger Dr. Karen Allen, chef för UNICEF Pacific.

En katastrof som den här hotar allvarligt barns hälsa. Risken för sjukdomar ökar kraftigt, särskilt diarréer, hudsjukdomar, ögon- och luftvägsinfektioner. Risken ökar också för sjukdomar som sprids av myggor – som denguefeber och zikaviruset.

Stormen riskerar att bli ett stort bakslag för de barn som redan kämpar med att återhämta sig från cyklonen Winston.

UNICEF finns på plats och kämpar för barnen och deras familjer . Vi arbetar både förebyggande för att stärka samhällen inför katastrofer som cykloner, och vi finns där och räddar barns liv när katastrofen slår till. Vi stannar så länge barnen behöver oss. Men vi behöver din hjälp för att nå alla de barn som drabbas.

Var med och kämpa för barnen i Fiji och i andra katastrofer. Ge en gåva.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.