UN011184-575x384.jpg

Barnens bästa måste komma

i främsta rummet

Enligt avtalet mellan Turkiet och EU har flyktingar och migranter nu börjat skickas tillbaka från Grekland till Turkiet. I dagsläget sitter mer än 22 000 barn på flykt fast i Grekland. Framtiden är osäker och vissa barn har till och med tagits i förvar sedan avtalet började gälla förra månaden.

Skribent |

Publicerad |

2016 04 07

Uppdaterad |

2016 04 07

Barnens bästa måste komma i främsta rummet

Barn och deras familjer väntar i kö vid mottagningscentret i Idomeni, Grekland. Foto: © UNICEF/Georgiev

UNICEF välkomnar en ny grekisk lag som trädde i kraft den 4 april. Lagen innebär att särskilt utsatta grupper – som ensamkommande barn, barn med funktionsnedsättningar, personer som särskilt utsatts för trauman, gravida och nyförlösta kvinnor – kan undantas från att skickas tillbaka. Men ännu mer måste göras.

Greklands kapacitet för att ta hand om ensamkommande barn har överansträngts. Det finns inte tillräckligt med boenden för barnen och många tas därför i ”tillfälligt skyddsförvar” – vilket i verkligheten innebär låsta anläggningar vid mottagningscenter eller polisstationer.

– UNICEF är oroade över att vissa barn hålls fängslade på detta sätt, säger Marie Poirier, UNICEFs särskilda koordinator för flyktingkrisen i Europa. Att fly från krig är aldrig ett brott.

UNICEF trycker på för att alla barn ska få sina grundläggande rättigheter tillgodosedda. Barn har rätt till ett bra boende, sjukvård och skydd mot människohandel och utnyttjande.

– Man måste ta hänsyn till barnets bästa, i alla beslut som rör barn, säger Marie-Pierre Poirier. Barnen måste få en möjlighet att komma till tals. Beslut som tas för snabbt kan leda till att barn skickas tillbaka till skräckfyllda och våldsamma förhållanden.

Ensamkommande barn är bland de mest utsatta och utgör omkring tio procent (cirka 2 000) av alla barn på flykt i Grekland. Men alla registreras inte.

UNICEF fortsätter arbetet för att hjälpa barn och familjer på flykt, och våra partners fanns på plats när de första båtarna återvände från Grekland under veckan. I Turkiet bor för närvarande mer än 2,7 miljoner syriska flyktingar.

UNICEF påminner alla stater om deras skyldighet att skydda barnen och ta hänsyn till barnens bästa när man beslutar om deras framtid.  Läs vår tidigare kritik mot avtalet mellan EU och Turkiet .

UNICEF finns på plats för barnen i konfliktdrabbade länder, i flyktingläger och längs flyktvägen. Men mer hjälp behövs. Var med och kämpa för barn på flykt, ge en gåva nu.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.