Etiopien-Hamida-Mohammed-575x383.jpg

Hamida, 6 år, är ett

av barnen som ingen ser

Hamida är sex år och bor i Etiopien. Hennes familj har förlorat nästan all sin boskap i den värsta torkan på 50 år. I östra och södra Afrika kämpar miljontals barn mot undernäring, sjukdomar och vattenbrist. Trots det är det en katastrof som nästan ingen pratar om.

Skribent |

Publicerad |

2016 04 15

Uppdaterad |

2016 04 15

Hamida, 6 år, är ett av barnen som ingen ser

Hamida har sökt skydd från solens hetta i skuggan under ett träd med familjens killing i famnen. Foto: © UNICEF Ethiopia/Ayene

Nära sex miljoner barn i Etiopien är i behov av livsmedelsstöd och fler barn är akut undernärda nu än under svältkatastrofen i Afrikas Horn för fem år sen. Det extrema väderfenomenet El Niño drabbar miljontals barn i redan hårt utsatta länder.

I östra och södra Afrika kämpar miljontals barn mot undernäring, sjukdomar och vattenbrist. I många länder är resurserna snart helt slut. Trots det är det nästan ingen som ser barn som Hamida. Den stora bristen på finansiering riskerar att skapa en katastrof med fruktansvärda konsekvenser för miljontals barn och familjer.

UNICEF finns på plats och samarbetar med ländernas regeringar för att hjälpa barnen och deras familjer innan situationen blir utom kontroll. Vi kämpar för att se till att barnen får rent vatten och sanitet, vi undersöker och behandlar barn mot undernäring och ser till att de får sjukvård, utbildning och skydd. Men vi behöver bli fler som kämpar för barnen.

Hamida är ett av alla barn som ingen ser, i katastroferna ingen pratar om. Just nu kraftsamlar vi på UNICEF för att sätta ljuset på alla de här barnen och få fler att bli Världsföräldrar, genom initiativet #FörSofia .

UNICEF kämpar för varenda unge, även på platser som aldrig uppmärksammas i media eller där rapporteringen har tystnat. Bli Världsförälder idag så är du med och räddar barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.