Gå till innehållet
Laddar…

Anya, Zina och Anna är några av barnen som ingen ser

Mer än en halv miljon barn är hårt drabbade av konflikten i Ukraina. Mer än 215 000 barn är på flykt och minst var femte skola har förstörts eller skadats. Möt Anya, Zina och Anna, några av barnen i en katastrof som nästan ingen pratar om.

Anya, 8 år, sitter på sin säng i ett evakueringscenter för människor som tvingats på flykt från konflikten i Ukraina, i huvudstaden Kiev. Här bor omkring 40 barn från olika områden, alla med historier som liknar Anyas. Hon flydde från hemstaden Bryanka i Luhansk Oblast-regionen för snart två år sedan. Men mamma, lillebror och lillasyster blev kvar. ”Jag saknar min bror och syster. De är mycket yngre än jag, jag måste skydda dem.” Foto: © UNICEF/Krepkih

Anna* har länge bott med sin bror, mamma och mormor, i en sjukhuskällare i Donetsk. Många barn som Anna lider av psykisk stress och oro på grund av våldet de har tvingats bevittna. *Anna heter egentligen något annat. Foto: © UNICEF/Volpi

Zina, 9 år, med en teckning som visar hur hennes familj flydde från våldet i staden Sloviansk. Medan striderna pågick i staden kunde Zina och hennes systrar inte gå i skolan. Tillslut fattade föräldrarna beslutet att familjen skulle fly. ”Splitter från minor krossade våra fönster och delar av taket. Jag känner mig otrygg när jag hör vad som sägs på nyheterna. Det är så skrämmande,” säger Zina. Foto: © UNICEF/Zmey

UNICEF finns på plats och ser bland annat till att barnen får psykosocialt stöd för att hantera trauman och skolmaterial för att kunna fortsätta sin utbildning. Men vi behöver bli fler som kämpar för barnen som ingen ser, i katastroferna ingen pratar om.

Just nu kraftsamlar vi på UNICEF för att sätta ljuset på alla de här barnen och få fler att bli Världsföräldrar, genom initiativet #FörSofia.

UNICEF kämpar för varenda unge, även på platser som aldrig uppmärksammas i media eller där rapporteringen har tystnat. Bli Världsförälder idag så är du med och räddar barns liv.