UN012782-575x384.jpg

Just nu pågår ett intensivt arbete inom EU med förslag på hur man ska reformera det gemensamma asylsystemet och Dublinförordningen. UNICEF arbetar aktivt för att barns rättigheter ska få en stark och tydlig ställning och att systemet ska bli så humant, rättvist och effektivt som möjligt.

Skribent |

Publicerad |

2016 05 10

Uppdaterad |

2016 05 10

EU:s nya asylsystem måste säkra skyddet för barn på flykt

Anledningen till reformen är att man vill skapa ett system som är mer rättvist, effektivt och hållbart för att fördela asylansökningar mellan EU-länderna.  Alla EU:s medlemsländer och Europaparlamentet kommer nu att granska och analysera de förslag som EU-kommissionen tagit fram och föra fram sina synpunkter i de kommande förhandlingarna.

UN012782-575x384.jpg
En pojke på flykt i Idomeni, Grekland.Foto: © UNICEF/Georgiev

En pojke på flykt i Idomeni, Grekland. Foto: © UNICEF/Georgiev

Närmare 400 000 barn sökte asyl i Europa mellan januari och november förra året. Nya siffror från Eurostat visar att nästan 90 000 ensamkommande barn sökte asyl i något EU-land förra året.

UNICEF kräver att reglerna i det nya gemensamma asylsystemet säkerställer följande: Var med och kämpa för barn på flykt, ge en gåva nu.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.