UN018960-575x384.jpg

Läget fortsatt svårt för

barn i Ecuador

Varje dag föds cirka 100 barn i de områden som drabbades värst av jordbävningen i Ecuador för en månad sedan. Större insatser krävs för att ge dem en bra start i livet, säger UNICEF. I regionen lider vart femte barn av diarré och kronisk undernäring.

Skribent |

Publicerad |

2016 05 17

Uppdaterad |

2016 05 17

Läget fortsatt svårt för barn i Ecuador

Lilla Milagro sover i ett klassrum som används som skyddscenter för familjer som drabbats av jordbävningen. Hennes namn betyder mirakel och hon föddes bara några timmar innan jordbävningen slog till. Foto: © UNICEF/Arcos

Jordbävningen i Ecuador den 16 april dödade 660 människor, förstörde vattensystem och drabbade 33 vårdcentraler. Samtidigt förstördes omkring 560 skolor och nära 10 000 byggnader.

Hittills har 75 procent av barnen kunnat gå tillbaka till skolan tack vare snabbt agerande från regeringen. 30 000 människor som lever i tillfälliga boenden har också fått grundläggande hjälp, som vårdinsatser och psykosocialt stöd. Med hjälp av UNICEF kom också vattentillförseln igång igen i Jama och Pedernales, de två städer som drabbats hårdast av jordbävningen.

Men fortfarande lever tusentals människor i tillfälliga evakueringscenter utan tillgång till grundläggande tjänster och 120 000 barn behöver få gå tillbaka till skolan.

UN018979-575x384.jpg
Två flickor tvättar sina händer vid ett evakueringscenter i Portoviejo, Manabi.Foto: © UNICEF/Arcos

Två flickor tvättar sina händer vid ett evakueringscenter i Portoviejo, Manabi. Foto: © UNICEF/Arcos

UNICEF samarbetar med Ecuadors regering och partners för att hjälpa de mest utsatta: Men mer pengar behövs för att nå alla de barn som behöver stöd efter jordbävningen.

Var med och kämpa för barnen i Ecuador och i andra katastrofer. Ge en katastrofgåva nu.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.