DR.Kongo_.05-1260.Roger-LeMoyne-575x383.jpg

FARC-gerillan lovar släppa

alla barnsoldater

FARC-gerillan har kommit överens med den colombianska regeringen om att frige alla barn. Goda nyheter och ett steg i rätt riktning efter en mycket våldsam och utdragen konflikt. Till en början gäller det barn under 15 år men i förlängningen ska alla barn släppas. UNICEF finns på plats och står beredda att hjälpa barnen.

Skribent |

Publicerad |

2016 05 19

Uppdaterad |

2016 05 19

FARC-gerillan lovar släppa alla barnsoldater

Foto: © UNICEF/LeMoyne

I början av veckan kom den goda nyheten att FARC-gerillan kommit överens med den colombianska regeringen att släppa alla barn under 15 år. Inbördeskriget mellan regeringsarmén och FARC-gerillan (Colombias väpnade revolutionära styrkor) startade redan 1964 och blev en våldsam konflikt där många oskyldiga människor och barn fallit offer.

Efter överenskommelsen i veckan återstår nu arbetet med att se till att barnen kommer i säkerhet - något som UNICEF kommer att hjälpa till med.

- Det här är ett historiskt ögonblick för barnen i Colombia. Vi är redo att hjälpa till med frigivningen och återförena barnen med deras familjer, säger Roberto de Bernardi, chef för UNICEF i Colombia.

UNICEF ser till att barn som utnyttjats av väpnade styrkor har ett hem att återvända till. Vi samtalar med familjer, vänner och hela byar för att förmå dem att välkomna barnen tillbaka. Vi ser också till att före detta barnsoldater får rehabilitering, psykosocialt stöd och skolgång.

Fredssamtalen i Colombia har pågått under flera års tid, men det är först nu man kommit överens om att släppa barnen. Parterna har även beslutat sig för att sätta upp en plan för framtida frigivningar av äldre barn, mellan 15 och 18 år.

- Det är viktigt att alla barn som drabbats av den här konflikten, direkt eller indirekt, får det skydd och stöd de behöver, säger Roberto de Bernardi.

UNICEF finns på plats i Colombia. Vi stöder arbetet med frigivningarna och kämpar för att skydda barn från våld och konflikter. Var med och kämpa du också. Bli Världsförälder nu.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.