IMG_9581-575x383.jpg

Mellan den 23 och 27 maj lämnar tusentals elever från över 100 högstadie- och gymnasieskolor skolbänken för att delta i Operation Dagsverke. Målet är att samla in pengar för att ge fler barn med funktionsnedsättning i Mongoliet en plats i ett klassrum.

Skribent |

Publicerad |

2016 05 20

Uppdaterad |

2016 05 20

Nästa vecka kämpar svenska elever för barns skolgång i Mongoliet

Foto: © Melker Dahlstrand.

Genom att vara med i årets Operation Dagsverke är Sveriges elever och skolor med och bidrar till att fler barn får den plats i en skolbänk som de har rätt till. Under skolans insamlingsdag kan eleverna arbeta hemma eller på ett företag, skramla bössa, uppträda eller driva egna projekt. Ett dagsverke kan alltså innebära allt från att putsa fönstren hemma till att arrangera en musikfestival på skolan.

3-girls-with-speaking-difficulties-575x383.jpg
Byambadorj, 15 år (t.v.), är döv sedan födseln. Pengarna från årets Operation Dagsverke går till att fler barn med funktionsnedsättning ska få en plats i en skolbänk.Foto: © UNICEF.

Byambadorj, 15 år (t.v.), är döv sedan födseln. Pengarna från årets Operation Dagsverke går till att fler barn med funktionsnedsättning ska få en plats i en skolbänk. Foto: © UNICEF.

Pengarna från årets insamling går till UNICEFs utbildningsprogram i Mongoliet och kommer att användas till att fler barn med funktionsnedsättningar ska kunna gå i skolan. Byambadorj, som syns på bilden, var ett av barnen som tidigare i år besökte Sverige och träffade svenska elever inför årets Operation Dagsverke.  Idag går mindre än hälften av de barn som lever med funktionsnedsättningar i skolan i Mongoliet.

Men Operation Dagsverke är mer än bara insamlingsaktiviteter. Kampanjen utgör också ett bra tillfälle för eleverna att fördjupa sina kunskaper om barns rättigheter och lära sig mer om hur barn i andra länder lever med hjälp av det material som UNICEF Sverige erbjuder.

– Elever som deltar i Operation Dagsverke får kunskap om sina egna och andra barns rättigheter. De får också insikt om att vi människor i grunden är lika men lever under väldigt olika villkor, säger Christina Heilborn, programchef UNICEF Sverige.

Varje dagsverke är unikt. Ta reda på vilka skolor som är anmälda i ditt område här, och håll ögonen öppna efter alla dagsverkare nästa vecka! Tillsammans kämpar vi för alla barns rätt att gå i skolan. Varmt lycka till alla elever!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.