Default hero image

Skolor och sjukhus under

attack varje dag

Just nu pågår det första humanitära världstoppmötet någonsin, World Humanitarian Summit, i Istanbul. Samtidigt är situationen för miljontals barn runt om i världen akut. Bland annat attackeras eller ockuperas fyra skolor eller sjukhus av väpnade styrkor – varje dag, enligt UNICEF.

Skribent |

Publicerad |

2016 05 24

Uppdaterad |

2016 05 24

Skolor och sjukhus under attack varje dag

Nyligen har bland annat skolor i Jemen bombats och ett sjukhus i Aleppo har attackerats, där minst 50 människor dog, bland annat en av de sista barnläkarna i området. Inför mötet där världens ledare samlas för att diskutera hur man bäst ska hantera humanitära katastrofer betonade UNICEF barnens utsatta situation.

[gallery ids="26412,26413"]

– Barn dödas, skadas och får men för livet på platser där de borde vara trygga och säkra, säger Afshan Khan, chef för UNICEFs katastrofprogram. Attacker mot skolor och sjukhus är en skamlig och skrämmande trend. Den här typen av attacker kan vara krigsbrott och regeringarna måste agera nu för att upprätthålla lagarna om internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter.

I den senaste rapporten om barn och väpnade konflikter dokumenterades mer än 1 500 tillfällen då skolor och sjukhus attackerats eller ockuperats under 2014. Några exempel: Konflikter får långtgående konsekvenser för barns utbildning och sjukvård. I till exempel Syrien attackeras inte bara sjukhus – mediciner och utrustning tas från hjälpkonvojer, restriktioner sätts för evakueringar av skadade och sjuka, och sjukvårdspersonal dödas. Det innebär att tillgången till livsavgörande vård för civila minskar för varje dag som går. I länder som Nigeria och Sydsudan kidnappas barn ur skolor, de våldtas och rekryteras som barnsoldater.

Målet med toppmötet I Istanbul är att världens ledare ska komma fram till hur man på bästa sätt ska hantera humanitära kriser och stå rustade inför framtida utmaningar.

UNICEF arbetar dygnet runt för att barn ska få tillgång till utbildning och vård i konflikter och katastrofer över hela världen. För barnens skull måste vi lyckas.

Var med och kämpa för barn som drabbas av konflikter och katastrofer. Tillsammans kan vi ge barnen en bättre framtid. Ge en katastrofgåva nu.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.