©-UNICEF-Afghanistan2016Mohammad-Ali-Sheida-575x383.jpeg

Golsom kämpar för flickors

utbildning i Afghanistan

Inför mors dag passar vi på att hylla alla fantastiska mammor över hela världen. Trebarnsmamman Golsom i Afghanistan är en av dem. Hon reser runt på motorcykel i avlägsna bergstrakter för att se till att flickor får möjlighet att gå i skolan.

Skribent |

Publicerad |

2016 05 27

Uppdaterad |

2016 05 27

Golsom kämpar för flickors utbildning i Afghanistan

Golsom hjälper en student med ett matteproblem vid ett besök vid ett av utbildningscentren. Foto: © UNICEF/Ali Sheida

Golsom Shojaee, 33 år, jobbar med att se till att allt fungerar som det ska vid 20 utbildningscenter i Daikundi, en av de mest svåråtkomliga delarna av Afghanistan. Centren ligger i isolerade bergsområden och är en del av UNICEFs utbildningsprogram som ger kvinnor och flickor en ny chans att gå i skolan.

- Det enda sättet för flickor att stå på egna ben och förstå sina rättigheter är genom utbildning, säger Golsom som arbetat för flickors utbildning i Daikundi i sex år.

Främst handlar det om kvinnor och flickor som tidigare inte har fått gå i skolan av olika anledningar - som konflikt, långa avstånd eller brist på resurser. Men vid centren som Golsom övervakar får de möjlighet att läsa in två årskurser per år, från första till sjätte klass. Målet är att komma ikapp för att till slut återintegreras i den vanliga utbildningen.

©-UNICEF-Afghanistan2016Mohammad-Ali-Sheida2-575x383.jpeg
Golsom får stöd av sin man som skjutsar henne mellan de olika utbildningscentren.Foto: © UNICEF/Ali Sheida

Golsom får stöd av sin man som skjutsar henne mellan de olika utbildningscentren. Foto: © UNICEF/Ali Sheida

Golsoms man, Mohammad, hjälper till genom att skjutsa henne på sin motorcykel till de olika centren i bergen.

- Jag tror på det hon gör, det är rätt för folket och flickorna. Jag hjälper och stöttar henne och vill bidra till hennes fina arbete, säger Mohammad stolt.

©-UNICEF-Afghanistan2016Mohammad-Ali-Sheida3-575x383.jpeg
Golsom, mamma till tre, hjälper sin dotter med läxan.Foto: © UNICEF/Ali Sheida

Golsom, mamma till tre, hjälper sin dotter med läxan. Foto: © UNICEF/Ali Sheida

- Jag älskar och bryr mig om barnen i mitt land. Jag hade aldrig kunna tro att jag en dag skulle kunna hjälpa de här samhällena att etablera skolor för flickor. Det är min dröm att alla flickor i vårt land en dag ska kunna få en utbildning, säger Golsom.

Har du också en fantastisk mamma i din närhet som du vill hylla? Köp morsdagpresenten i UNICEFs gåvoshop. Allt du handlar skickas till de barn som behöver det mest.  Du får ett fint gåvobevis att ge bort på mors dag, direkt via e-post.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.