UN016392-575x383.jpg

Lek är

livsviktigt!

Idag på internationella lekdagen vill vi på UNICEF uppmärksamma hur viktigt det är att barn får leka. För att ge fler barn möjligheten att leka och träffa andra barn arbetar våra frivilliggrupper nu med att starta och genomföra aktiviteter med barn i alla åldrar.

Skribent |

Publicerad |

2016 05 28

Uppdaterad |

2016 05 28

Lek är livsviktigt!

Barn leker vid en skola i Aurangabad, Indien. Foto: © UNICEF/Singh

Internationella lekdagen - World Play Day - uppmärksammar barnkonventionens artikel 31 – barns rätt till lek, vila och fritid. UNICEF arbetar runt om i världen med att få in lek, vila och fritid i våra program för utbildning och skydd. På alla skolor bör det finnas bra och interaktiva skolmaterial och skolgårdar som inspirerar till lek och rörelse.

I katastrofer arbetar UNICEF med så kallade child friendly spaces  - barnvänliga och trygga platser. Det kan till exempel vara ett tält där barnen kan samlas, återhämta sig, leka och få psykosocialt stöd. I kaoset är det viktigt att skapa en trygg tillvaro och där är utbildning och möjlighet till lek avgörande för att barnen ska må bra och utvecklas.

Lek kopplas ofta till små barn, men är viktigt för barn i alla åldrar och kan innebära olika typer av aktiviteter. Att leka är roligt, ger energi och barn utvecklar bland annat sin kreativitet, självkänsla och samarbetsförmåga.

IMG_0515-575x431.jpg
Caroline Sommarbo och frivilliggruppen i Karlstad leker med barnen vid ett asylboende.

Caroline Sommarbo och frivilliggruppen i Karlstad leker med barnen vid ett asylboende.

Men alla barn har inte samma förutsättningar att delta i lek- och fritidsaktiviteter. Därför vill vi erbjuda fler barn möjligheten att leka och möta andra barn. UNICEF Sveriges frivilliggrupper arbetar nu med att starta upp och genomföra aktiviteter tillsammans med barn i alla åldrar. Exempelvis har våra frivilliggrupper besökt asylboenden och pysslat, sjungit, spelat kubb, bakat och haft frågesport.

Caroline Sommarbo är kontaktperson för frivilliggruppen i Karlstad. Gruppen har regelbundet under flera veckor träffat barn på ett asylboende:

- Barnen växer och språket utvecklas, de pratar mer med oss och vi kommunicerar mer och mer. Föräldrar och barn har leenden som vi inte såg i början. Känslan som var i rummet igår med alla barn som skrattade och allt vi pysslade med, gjorde att jag åkte hem med ett stort leende och en enorm värme i hjärtat. Barn är det bästa i världen, avslutar Caroline.

Lek är helt enkelt livsviktigt! Vi vill också uppmuntra alla vuxna lite extra att hjälpa till idag och lyfta fram betydelsen av lek, meningsfulla fritidsaktiviteter och att låta barn få ta del av kulturupplevelser.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Unicef logo
FN:s barnrättskommitté

Sverige är ett av de bästa länderna i världen för barn att växa upp i. Men trots det far många barn i Sverige illa, det är tydligt i FN:s granskning av Sverige som nyligen presenterades. Nu måste Sverige på nationell, regional och lokal nivå ta FN:s kritik på allvar och genomföra förändringar som skapar ett bättre samhälle för alla barn, det skriver 21 organisationer som arbetar med barns rättigheter.

Unicef Logo Swedish
Barnkonventionens dag

Trots att barnkonventionen varit lag i Sverige i mer än två år finns fortfarande uppenbara brister i hur barns rättigheter efterlevs. Idag den 20 november är det Barnkonventionens dag och det är därför särskild anledning att uppmärksamma dessa brister. Det är dags för regeringen att förverkliga barns rättigheter i hela samhället, särskilt för barn i utsatta situationer, det skriver 22 organisationer som arbetar med barns rättigheter.

UN0733510.jpg
Barnkonventionens dag

På söndag den 20 november är det barnkonventionens dag, ett tillfälle att uppmärksamma barns rättigheter lite extra. UNICEF har en viktig roll i att barnkonventionen respekteras och efterlevs, i Sverige och globalt. För att det ska bli möjligt måste barn få göra sina röster hörda, de behöver respekteras och involveras i beslut som rör deras liv. I år är det viktigare än någonsin.