UN011980-1-575x383.jpg

Avalon födde tvillingar

mitt under cyklonen

Glad mors dag! Idag vill vi hylla alla fantastiska mammor lite extra. Att vara nybliven mamma, gravid eller föda är en utmaning under vanliga omständigheter. Att plötsligt behöva föda i en katastrof är obeskrivligt. Möt Avalon från Fiji som fick tvillingar mitt under cyklonen Winston.

Skribent |

Publicerad |

2016 05 29

Uppdaterad |

2016 05 29

Avalon födde tvillingar mitt under cyklonen

Tvillingarna Gina (t.v.) och Tina (t.h.) föddes mitt under cyklonen Winston i Fiji. Foto: © UNICEF/Sokhin

När cyklonen Winston närmade sig Fiji i februari i år hade Avalon Buksh två veckor kvar av sin graviditet. Men precis när en av de starkaste cykloner som någonsin uppmätts drog in över familjens samhälle satte Avalons förlossning igång.

Avalon och hennes man Feroz försökte vänta ut det värsta av stormen, men Avalons värkar blev bara starkare. Stormen hade blåst så mycket skräp över vägen att familjen inte heller kunde ta sig någonstans med sin egen bil.

- Vi ringde efter ambulans men fick veta att vi inte kunde få någon hjälp då den enda ambulansen som fanns redan var upptagen, berättar Avalon.

Efter några desperata timmar lyckades polisen röja vägen så att familjen kunde ta sig ut och till sjukhuset, där första dottern Tina föddes efter bara 20 minuter. Men plötsligt blev läget akut igen.

Den andra tvillingen hade lagt sig i sätesbjudning och Avalon behövde ett akut kejsarsnitt, som bara kunde genomföras på ett sjukhus 45 minuter bort. Som tur var fick hon nu plats i en ambulans som lyckades ta sig fram trots att vägen var full av fallna ledningar och annat skräp.

Avalon fick träffa en läkare och äntligen vände turen. Läkaren lyckades få barnet att lägga sig rätt och lilla Gina föddes utan snitt. Hela familjen är nu hemma och mår bra.

UN011982-575x383.jpg
Lilla Gina får en puss av mamma Avalon och storebror Caleb, 6 år.Foto: © UNICEF/Sokhin

Lilla Gina får en puss av mamma Avalon och storebror Caleb, 6 år. Foto: © UNICEF/Sokhin

- Vi är alla så glada att våra systrar är hemma och trygga, säger storebror Caleb, sex år.

UNICEF kämpar över hela världen för att mammor och barn ska överleva, och för att alla barn ska få den bästa starten i livet. Glad Mors dag önskar vi alla fantastiska mammor!

Har du också en fantastisk mamma i din närhet som du vill hylla idag? Det är inte för sent! I vår gåvoshop köper du mors dag-presenterna som räddar barns liv. Du får ett fint gåvobevis att ge bort, direkt via e-post. Så det gör inget om du är ute i sista minuten.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

1X4A5830.jpg
Sierra Leone

Tänk om alla barn kunde få en trygg och kärleksfull start i livet, och att alla som föder skulle känna sig omhändertagna under sin förlossning. Jag är övertygad om att det skulle lösa många av världens problem. Peace on Earth begins with Birth som det så fint heter.

maja-gravid-1-e1653394214475.jpeg
Sverige

Under graviditeten med min äldsta son var jag aldrig riktigt nervös. Genom åren som gått har jag fått många många meddelanden från kvinnor som är oroliga över missfall, och resan fram till födseln. Men jag har aldrig kunnat relatera. Naivt nu i efterhand men just där och då ganska så skönt. Jag var så lycklig bara och stannade i den känslan. Så bra som jag mådde under min första graviditet hade jag inte gjort på många år och jag spenderade tiden med att vila, baka alla jordens kakor, boa in mig och sova sova sova. Jag njöt av varje spark, njöt av varenda sekund.