UNI169163_Irak-575x383.jpg

20 000 barn instängda i

våldets al-Falluja i Irak

Omkring 50 000 människor, varav minst 20 000 barn, uppges vara instängda i staden al-Falluja som kontrolleras av IS i Irak. Irakiska styrkor försöker återta staden och UNICEF är mycket oroliga för barnen och deras familjer.

Skribent |

Publicerad |

2016 06 01

Uppdaterad |

2016 06 01

20 000 barn instängda i våldets al-Falluja i Irak

Foto: © UNICEF/Khuzaie

Våldet eskalerar just nu mellan irakiska styrkor och IS i staden al-Falluja, cirka sex mil väster om Bagdad. Tillgången till rent vatten uppges vara mycket liten i staden och mat och mediciner håller på att ta slut. Sedan militäroperationen inleddes i al-Falluja har väldigt få familjer lyckats ta sig ut.

– Vi är mycket oroade över hur barnen ska kunna skyddas mot det extrema våldet, inte bara i staden utan över hela landet, säger Peter Hawkins, chef för UNICEF i Irak. Barn riskerar att tvångsrekryteras som barnsoldater och att separeras från sina familjer.

– Barnen riskerar att förlora sina liv och sin framtid om de tvingas bära vapen och slåss i de vuxnas krig, fortsätter Peter Hawkins.

UNICEF uppmanar alla parter att skydda barnen i al-Falluja och se till att de som vill lämna staden kan göra det på ett säkert sätt, samt skydda de civila som redan flytt från staden.

Fakta om situationen i Irak Några exempel på vad UNICEF gör Läget är akut för barnen i Irak. Vi gör allt vi kan för att skydda barnen och deras familjer, men mer hjälp behövs. Ge en katastrofgåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.