Gå till innehållet
Laddar…

20 000 barn instängda i våldets al-Falluja i Irak

Omkring 50 000 människor, varav minst 20 000 barn, uppges vara instängda i staden al-Falluja som kontrolleras av IS i Irak. Irakiska styrkor försöker återta staden och UNICEF är mycket oroliga för barnen och deras familjer.

Foto: © UNICEF/Khuzaie

Foto: © UNICEF/Khuzaie

Våldet eskalerar just nu mellan irakiska styrkor och IS i staden al-Falluja, cirka sex mil väster om Bagdad. Tillgången till rent vatten uppges vara mycket liten i staden och mat och mediciner håller på att ta slut. Sedan militäroperationen inleddes i al-Falluja har väldigt få familjer lyckats ta sig ut.

– Vi är mycket oroade över hur barnen ska kunna skyddas mot det extrema våldet, inte bara i staden utan över hela landet, säger Peter Hawkins, chef för UNICEF i Irak. Barn riskerar att tvångsrekryteras som barnsoldater och att separeras från sina familjer.

– Barnen riskerar att förlora sina liv och sin framtid om de tvingas bära vapen och slåss i de vuxnas krig, fortsätter Peter Hawkins.

UNICEF uppmanar alla parter att skydda barnen i al-Falluja och se till att de som vill lämna staden kan göra det på ett säkert sätt, samt skydda de civila som redan flytt från staden.

Fakta om situationen i Irak

  • 10 miljoner människor är i stort behov av humanitär hjälp, varav 4,7 miljoner är barn.
  • 3,3 miljoner människor är på flykt inom landet.
  • UNICEF leder hjälparbetet inom vatten, sanitet och skydd av barn. Tillsammans med Rädda Barnen leder vi också arbetet inom utbildning, och arbetar med andra partners för att se till att barnen får sjukvård och näring.

Några exempel på vad UNICEF gör

  • Tillsammans med WHO och hälsoministeriet vaccinerade vi mer än fem miljoner barn mot polio på fem dagar under april.
  • Sedan början av året har över 360 000 internflyktingar har fått förbättrad tillgång till vatten och sanitet.

Läget är akut för barnen i Irak. Vi gör allt vi kan för att skydda barnen och deras familjer, men mer hjälp behövs. Ge en katastrofgåva idag.